Čičak (Arctium lappa)

2 komentara na forumu Autor: zemljak zadnji komentar: 08/08/2013 16:36 od khan

Čičak – lat. Arctium lappa, dvogodišnja je biljka iz roda Arctium, porodice Asteraceae. Kod nas se smatra za dosadan korov, no u primjerice Japanu se uzgaja zbog jestivog korijena. Naraste do 2 metra visine. Listovi su mu veliki, na dugim peteljkama i srcolikog oblika. Cvate ljubičasto crvenim cvijetovima, od lipnja do rujna. Udomaćen je u cijeloj Europi, od Skandinavije do Mediterana, od Britanije do Rusije, pa sve do Kine i Japana, uključujući i Indiju.

Vrijeme cvatnje: od srpnja do rujna.

Stanište: nalazi se kao vrlo česta biljka uz ograde, puteve, rubove šuma, na neobrađenim zemljištima, uz željezničke pruge, uz nasipe, obale rijeka i drugdje. Čičak voli blizinu ljudskih naselja, tj. dobro gnojeno zemljište i sunčano stanište.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se u prvom redu korijen dvogodišnjih biljaka (Radix Bardanae), a raspoznavanje je vrlo lako, jer kod dvogodišnjih biljaka mora već izrasti stabljika. Korijen se sabire u travnju do početka svibnja te u listopadu i studenome. Korijen se iskopa, opere, očisti od sukorijenja i nad­zemnih dijelova stabljike pa se zbog lakšeg sušenja razreže po duljini. Suši se na toplom mjestu, a osušeni je korijen na prijelomu spužvast i bjelkaste boje. Po potrebi sabiru se i svježi listovi koji se odmah i kao svježi upotrebljavaju.

Ljekovite i djelotvorne tvari: mnoge tvari koje su uglavnom ljekovite, čine tu biljku jednom od najvrednijih ljekovitih biljaka. Od tih tvari sadržano je u korijenu oko 45 % inulina (posebna vrsta šećera), zatim masnih kiselina, fosforne kiseline, taninske kiseline te drugih organskih kiselina i masnog i hlapivog ulja.

Ljekovito djelovanje: korijen djeluje proluotrovno, pospješuje izlučivanje mokraće i znoja, te čisti krv.

Djelovanje korijena na čišćenje krvi i na izlučivanje otrovnih tvari iz tijela prema najnovijim istraživanjima znatno nadmašuje djelovanje skuplje inozem­ne droge, tj. korijena sarsaparile (Radix Sarsaparillae).

Na žalost, o ljekovitosti čička se čuje vrlo malo, a mnogo više kao o dosadnom korovu. Visoki sadržaj inulina čini korijen čička naročito korisnim kao ljeko­vitu biljku kod bolesti jetre, a vrši i koristan utjecaj na izlučivanje žuči. Osim toga, visoki sadržaj inulina u korijenu od značenja je za šećerne bolesnike jer inulin ne opterećuje izmjenu šećera kod šećernih bolesnika. Iz korijena čička može se u dijeti šećernih bolesnika prirediti ukusno povrće. Čaj od čičkova korijena pogodan je za liječenje smetnji u jetri i žuči, za čišće­nje krvi, a izvana kao kupelj kod kožnih bolesti; priprema se hladnim načinom. Puna čajna žlica svježeg i usitnjenog korijena stavi se u šalicu hladne vode te se ostavi na močenju 7 do 8 sati nakon čega se sasvim kratko prokuha. Piju se dnevno 2-3 šalice.

Svježi sok iz svježe iskopanog i dobro očišćenog korijena priređuje se tako da se korijen usitni, prelije polovinom količine vode i istiješti. Od tako dobi­vene tekućine piju se u gutljajima 2 šalice dnevno.

Primjena u pučkoj medicini: čaj od čičkova korijena služi kao kupelj za mokre lišaje, kožne čireve, apscese i ostale kožne nečistoće. Nakon kupelji zgnječi se svježi korijen i u tako zgnječenom stanju položi kao oblog na oboljela mjesta.

Svježe istiješteni sok iz korijena kapa se na otvorene rane, čireve, mliječne krastice (crusta lactea, oboljenja kože na obrazu dojenčeta), kožne čireve, ope­kotine te na ekceme pa se pusti da se sok osuši. Kod vodenih prišteva u ustima i ždrijelu ili kod ispucanih usta grglja se ili ispire čajem od čičkova korijena. Mast od čičkova korijena upotrebljava se izvana za liječenje rana i čireva, te za liječenje lišaja i krastavih rana na glavi. O dobrim uspjesima s tom masti izvještava i Kneipp koji ju je primijenio za liječenje opekotina. Čak, štoviše, postižu se uspjesi u liječenju zloćudnih čireva i u lakšim slučajevima tuberku­loze kože (lupus vulgaris) zajedno s unutarnjom primjenom čaja.

Mast od čičkova korijena priprema se vrlo lako: svježi sok korijena pomije­ša se sa čistom svinjskom mašću dok ne nastane kaša. Iz korijena se dobiva tzv. čičkovo ulje koje nalazi primjenu u liječenju ispadanja kose. Često se osporava uspjeh čičkova ulja u liječenju ispadanja kose, no treba naglasiti da čičkovo ulje ne može ljekovito djelovati ako je korijen kose odumro zbog hormonalnih promjena ili uslijed teških oštećenja kose (lišaji, ekcemi i dr.). Kod zdravog, ali samo oslabljenog korijena kose mogu se sasvim sigurno postići dobri uspjesi čičkovim uljem, koje potiče cirkulaciju krvi. U pučkoj medicini upotrebljava se čaj od čičkova sjemena protiv stvaranja bubrežnih kamenaca, jer čaj pospješuje izlučivanje mokraće.

Ljekovito djelovanje: korijen čička djeluje protiv otrovno, pospješuje izlučivanje mokraće i znoja te čisti krv. Isto tako koristi se u liječenju veneričnih bolesti, svih vrsti čireva, skrofula, gihta (uloga), zastarjelih reumatskih bolesti, vodene bolesti i trovanja živom. Čaj od mladog lišća koristi se u liječenju katara želuca i nadutosti, a dobro je sredstvo i protiv raznih osipa, čireva, gnojnih rana i ranica u ustima. Sjeme čička koristi se za sve bolesti za koje se koristi i korijen i listovi, s time što sjeme jače djeluje. Sjeme čička koristi se za pravljenje čičkova ulja koje je jako dobar lijek protiv peruti i ispadanja kose. Korijen, listovi i sjeme čička nakon godinu dana gube svoje ljekovito djelovanje. Također, korijen i list koriste se i kod upale i čireva želuca, koriste se kod pospješivanja znojenja, kod varenja, pomažu u ublažavanju reume, kožnog ekcema, lišaja, osipa, gnojnih rana i skorbuta. Suh koren stučen u prah i pomiješan sa jestivim ( maslina ) uljem, liječi gnojne rane kada se njime namažu. Protiv reume koristi se čaj od čičkovih sjemenki. Lijek protiv gore navedenih bolesti priprema se tako da se 1 velika kašika sitno narezanog korenja i lišća kuha u pola litre vode 5 minuta, zatim se ostavi poklopljeno 10-15 minuta i na kraju procijedi. Piju se po 2 velike kašike dvaput dnevno, ujutro i uvečer. Ako se 60 grama korijena kuha 5 minuta u 1 litri vode, može se uzimati po šoljica ujutro i uveče. Prah od suhog korijena pomiješan sa zečjim lojem izvlači strana tijela iz rane. U slučaju poremećaja živca na licu ( Nervus facialis ), kada se usta iskrive, zdrobi se svjež koren i lišće sa donjim dijelom stabljike čička i privije na zdravu stranu. Kod gnojnih procesa usne šupljine grglja se a čirevi se i rane ispiraju , a osip po koži oblaže odvarim od čičkovog lišća, koje ima osobinu da hladi. Na 1 litru vode uzme se 1 dag. sušenog lišća i pije ujutro i uveče po 1 šoljica. U vinu skuhano lišće čička liječi od mokraćnih kamenaca. Oni nestaju i kada se uzima sitno izrezan čičkov korijen ( ili prah ) od suhog korijena, pomiješano sa medom. Kada se koža glave dobro opere čajem od čičkova korijena, a svaki drugi dan namače čičkovim uljem, stimuliše rast kose, ako je koren zdrav. Za čaj se na jednu litru vode uzima 1 velika kašika isječenog korena i skuha. Pomiješaju se jednaki dijelovi toga čaja i sirćeta ( jabučni ) pa se time natrlja koža glave dvaput dnevno, zaustavlja se ispadanje kose.

RECEPT ZA ČIČKOVO ULJE:

Šaka suhog i sitno istucanog sjemena, polivena sa malo 90 % alkohola, ostavi se da stoji 14 dana, zatim se dolije pola do tri četvrt litre ulja ( najbolje maslinovog, ali ako ga nema dobro je i suncokretovo ), pa se opet ostavi 4 nedjelje na toplom mjestu, uz povremeno mućkanje.

Da bi alkohol ispario, bocu sa uljem ne zatvaramo čepom nego sa malo gaze ili papirom u kome su izbušene sitne rupice.

MAST OD ČIČKOVOG KORIJENA:

Dobro se očisti i opere čičkov koren. Narežemo ga na male komadiće i iz njih istisnemo što više soka. Pripremiti kvalitetnu i čistu, nesoljenu svinjsku mast. Količina masti zavisi od toga koliko se istisnulo soka, jer njihovim miješanjem treba postići gustu kašastu masu. Tako pripremljenu ljekovitu mast staviti u porculansku ( nikako u metalnu) posudu, dobro je zatvoriti i čuvati u frižideru. Nekoliko puta na dan nanosi se na opečenu kožu, a koristi se i kod čireva, rana i lišajeva.

Izvori: wikipedia https://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ci%C4%8Dak
PFAF https://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Arctium+lappa
Naodni lijek.com  https://www.narodnilijek.com/web/cicak/
val-znanje https://www.val-znanje.com/index.php/ljekovite-biljke/930-cicak-arctium-lappa-l

2 komentara na forumu Autor: zemljak zadnji komentar: 08/08/2013 16:36 od khan

 
Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Facebook
Facebook