Fiksatori dušika

9 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 05/08/2014 16:58 od Harp

Umjesto da nabrajam fiksatore dušika, jer ih ima stotine, opisati ću ovih par koje trenutno istražujem, i koji se dosta rijetko spomenu u litaraturi.

Brnistra (Spartium junceum L.) (PFAF)

Pucalina (Colutea arborescens) (PFAF)

Šibika (Coronilla emerus) (PFAF)

Prvu imam u obliku sadnica, nisam 100% siguran ali mislim da je to to. Druge dvije imam u sjemenu, i sad istražujem kako to sjeme tretirati prije sjetve. Druge dvije su međusobno jako slične, i nalik karagani (caragana arborescens), ja ih za sada razlikujem jedino po plodu tj. mahuni. Kod šibike, mahuna je duga, vrlo tanka i u člancima. Kod karagane, mahuna je ista takva samo nije u člancima nego u komadu i može se otvoriti. Kod pucaline, mahuna je poput balončića i kad je suha, jako šuška na vjetru.

Ideja koja me vodi u sakupljanju sjemena ili sadnica ovih biljaka je da livadu pomalo transformiram u šumarak koristeći ove biljke. Trebale bi biti vrlo otporne na vjetar, neke su otporne na hladnoću a neke nisu, i ako se zasiju u livadu, ili gusto zasade, trebale bi formirati zaštitu za druge, recimo voćne sadnice. Osim toga,  fiksiraju dušik pa tako obogaćuju tlo. Mislim da u nekoj stranoj litaraturi ovo zovu “nurse plant”.

Ove biljke su često jedini, ili vrlo rijetki stanovnici golih, vjetrovitih kamenjara kakvi su česti po dalmaciji, a ima ih i u sjevernom hrv. primorju. Zato me privlači da ih pokušam iskoristiti u “pripitomljavanju” takvih krajolika. Npr. formirati seed balls pa rasipavati tamo gdje ništa ne raste.

Ako znate još koju biljku vrijednu spomena, nabacite ovdje.

9 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 05/08/2014 16:58 od Harp