Fiksatori dušika

10 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 06/07/2020 19:51 od Nikola

Umjesto da nabrajam fiksatore dušika, jer ih ima stotine, opisati ću ovih par koje trenutno istražujem, i koji se dosta rijetko spomenu u litaraturi.

Brnistra (Spartium junceum L.) (PFAF)

Pucalina (Colutea arborescens) (PFAF)

Šibika (Coronilla emerus) (PFAF)

Prvu imam u obliku sadnica, nisam 100% siguran ali mislim da je to to. Druge dvije imam u sjemenu, i sad istražujem kako to sjeme tretirati prije sjetve. Druge dvije su međusobno jako slične, i nalik karagani (caragana arborescens), ja ih za sada razlikujem jedino po plodu tj. mahuni. Kod šibike, mahuna je duga, vrlo tanka i u člancima. Kod karagane, mahuna je ista takva samo nije u člancima nego u komadu i može se otvoriti. Kod pucaline, mahuna je poput balončića i kad je suha, jako šuška na vjetru.

Ideja koja me vodi u sakupljanju sjemena ili sadnica ovih biljaka je da livadu pomalo transformiram u šumarak koristeći ove biljke. Trebale bi biti vrlo otporne na vjetar, neke su otporne na hladnoću a neke nisu, i ako se zasiju u livadu, ili gusto zasade, trebale bi formirati zaštitu za druge, recimo voćne sadnice. Osim toga,  fiksiraju dušik pa tako obogaćuju tlo. Mislim da u nekoj stranoj litaraturi ovo zovu “nurse plant”.

Ove biljke su često jedini, ili vrlo rijetki stanovnici golih, vjetrovitih kamenjara kakvi su česti po dalmaciji, a ima ih i u sjevernom hrv. primorju. Zato me privlači da ih pokušam iskoristiti u “pripitomljavanju” takvih krajolika. Npr. formirati seed balls pa rasipavati tamo gdje ništa ne raste.

Ako znate još koju biljku vrijednu spomena, nabacite ovdje.

10 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 06/07/2020 19:51 od Nikola

 
Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Facebook
Facebook