Zaslađivači

3 komentara na forumu Autor: zemljak zadnji komentar: 16/09/2013 14:46 od Zelena Vila

Morao sam podijeliti ljubak tekst sa Vama, a nisam znao kamo da ga stavim pa otvorih ovu temu. Link na poticajan tekst je na kraju.

Biljke koje se mogu upotrebljavati za izradu zaslađivača:
GROŽĐE- Varenik je bezalkoholni nektar, i za njegovu pripremu treba dosta vremena i strpljenja. Željenu količinu procijeđenog mošta, kod mene je bilo  10l, stavimo na laganu vatru,  temperatura kuhanja nesmije biti viša od 60°C, pazite da vam ne provrije,ako vam se stvorila pjena na površini svakako je pokupite  i bacite, mošt se  kuha i do 15 sati, bez ikakvih dodataka. Ovisno kolika je bila gradacija sladora u grožđu tekućina se treba reducirati na polovinu ili čak trećinu,kad je proces kuhanja gorov i kad smo dobili gusti tamno smeđi nektar ostavimo ga da se ohladi i hladnog ga ulijemo u sterilizirane boce. Za razliku od drugih boca i staklenki koje zatvorite dok je sadržaj u njima još vreo, varenik ostavite otvoren barem mjesec dana, samo ga lagano prekrijte gazom da ima zraka. Varenik je bogat šećerima te podiže energetsku vrijednost jelima, sadrži veliku količinu minerala, a kako se sprema na niskoj temperaturi minimalni su gubitci u vitaminima. Možete ga dodati žlicu ili dvije u u gotovo sva mesna jela, a nadasve u kolače kao zamjenu za šećer. Ako šalši od pomidora i brudetu dodate varenik nećete imati neugodan osjećaj kiseline u želucu. Rok trajanja mu je neograničen.
https://www.coolinarika.com/recept/varenik/

STEVIJA- za nju već valjda svi znaju. Kod nas na otvorenom raste od kasnog proljeća do jeseni, pa se premjesti na toplije.. sušeno lišće se smelje u prah, a može se i sirova grickati (utažava glad i tako to)
https://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/06/ljekovita-biljka-stevia-prirodni.html

JEČAM- kuha se tj. grije neko vrijeme, mislim, na oko 60 stupnjeva dok se ne dobije gusta tekućina, melasa.
To miješaju u pivo

ŠEĆERNA REPA i ŠEĆERNA TRSKA: uobičajeni izvori šećera
https://www.agroklub.com/sortna-lista/repa/secerna-repa-35/
https://borefor.wordpress.com/2011/05/17/secerna-trska-i-repa/

CVIJEĆE=med, al za to treba leteća vojska:)

o vareniku, novom otkriću za mene:
https://www.h-alter.org/vijesti/kultura/dajte-mi-da-znam-sto-jedem
Očuvanje starih gastro navika i naše gastroraznolikosti, čini se, oslanja se tek na entuzijazam pojedinaca, i to ne bez klipova pod nogama od strane birokracije. Tako Fanito Žuvela pokazuje bocu s varenikom, gotovo zaboravljenim tradicionalnim dalmatinskim zaslađivačem koji se radio od mošta. “Varenik se radi od plavca malog, naše tradicionalne sorte. Grožđe se iskuhava ali alkoholno vrenje treba što prije zaustaviti kako bi varenik imao mali postotak alkohola, a veliki postotak fruktoze. Varenik je star vjerojatno kao i vinova loza, međutim u ministarstvima ne znaju što bi s njim. Zato ova boca koju držim nema etiketu. Ne znaju kud bi ga svrstali, u sokove, alkoholna pića ili nešto treće”, opisuje Žuvela.

3 komentara na forumu Autor: zemljak zadnji komentar: 16/09/2013 14:46 od Zelena Vila

 
Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Facebook
Facebook