SIBIRSKA RUŽA (Rhodiola rosea)

1 komentara na forumu Autor: javorka zadnji komentar: 06/03/2014 13:05 od javorka

SIBIRSKA RUŽA (Rhodiola rosea)
Biljka za pamet, sibirska ruža, zlatni korijen i carska biljka, četiri su najčešća imena rodiole (Rhodiola rosea), još jedne u nizu “čarobnih” biljaka o čijoj ljekovitosti se, poslednjih godina, mnogo govori. Ipak, bolje upućeni znaju da je, u prošlosti, rodiola bila jedna od najtajanstvenijih i najcijenjenijih ljekovitih biljaka.
Vjerovalo se, naime, da će “dva vijeka biti dobrog zdravlja i sreće ko slučajno pronađe rodiolu”. Štaviše, poznavanje njenih staništa bilo je strogo čuvano i prenošeno je kao porodična tajna. Poznato je, takođe, da su ovu izuzetno lekovitu biljku naročito cijenili kineski carevi i Stari Grci zbog njenih, još tada poznatih ljekovitih kvaliteta.
Rodiola raste na pjeskovitom tlu i većim nadmorskim visinama arktičkog područja Evrope i Azije. Raste i do 70 centimetara i ima cvijetove, najčešće, žute boje.
Tokom 20. vijeka, nauka je potvrdila njenu ljekovitost, ali je i svrstala među adaptogene biljke koje na organizam deluju vrlo kompleksno. Flavonoidi kojima je rodiola bogata, na primjer, dokazano jačaju imunitet, dijelotvorno se bore protiv slobodnih radikala i ublažavaju posljedice stresa. Osim toga, ova biljka povećava biohemijski i funkcionalni potencijal organizma.
OSLONAC ASTRONAUTIMA Kada je riječ o čudesnim moćima ove biljke, naučnici često podsjećaju da je u Sovjetskom Savezu nekoliko generacija istraživača proučavalo kemijske i medicinske osobine rodiole, a rezultati su desetljećima bili strogo čuvana tajna.
Osim toga, sibirska ruža je bila najvažniji oslonac umne i psihičke izdržljivosti sovjetskih astronauta i sportista.
Ljekovitost rodiole prvi je, 1961. godine, proučavao Georgij Vasiljev Krilov, ruski botaničar, a potom je o njoj objavljeno više od 180 farmakoloških, fitokemijskih i kliničkih studija. Krilov je, pak, otkrio da korijen ove biljke sadrži snažne adaptogene i da i ljude i životinje štiti od fizičkog i mentalnog stresa, otrova i prehlada kao i da poboljšava raspoloženje i daje energiju i mentalnu oštrinu.
Istraživanja u savremenoj medicini pokazala su da rodiola:
* podstiče i povećava radnu sposobnost
* štiti organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala
* spriječava oboljevanje od nekih vrsta raka
* povećava bioelektričnu aktivnost mozga
* podstiče pravilan rad štititne žljezde
* oporavlja tijelo posle fizičkog napora i povećava fizičku sposobnost
* ublažava emotivni stres
* sprečava aritmije
* poboljšava rad spolnih žljezda (gonada)
* povećava količinu serotonina u hipotalamusu i srednjem mozgu
* poboljšava spavanje.

NEMA NEPOŽELJNA DJELOVANJA
Adaptogeni su supstance koje pomažu organizmu da se prilagodi i spoljnim i unutrašnjim uslovima u kojima se nalazi, kao i raznim psihičkim i fizičkim stresovima. U bivšem Sovjetskom Savezu ispitivanja su pokazala brojna pozitivna djelovanja rodiole u tijelu, a potom su istraživanja urađena i u zapadnoevropskim zemljama. Iako se nijedno nije bavilo proučavanjem nepoželjnih djelovanja ove biljke, naučnici smatraju da ih gotovo nema, jer se u Rusiji koristi vijekovima bez ikakvih štetnih efekata.

1 komentara na forumu Autor: javorka zadnji komentar: 06/03/2014 13:05 od javorka

 
Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Facebook
Facebook