SIBIRSKA RUŽA (Rhodiola rosea)

1 komentara na forumu Autor: javorka zadnji komentar: 06/03/2014 13:05 od javorka

SIBIRSKA RUŽA (Rhodiola rosea)
Biljka za pamet, sibirska ruža, zlatni korijen i carska biljka, četiri su najčešća imena rodiole (Rhodiola rosea), još jedne u nizu “čarobnih” biljaka o čijoj ljekovitosti se, poslednjih godina, mnogo govori. Ipak, bolje upućeni znaju da je, u prošlosti, rodiola bila jedna od najtajanstvenijih i najcijenjenijih ljekovitih biljaka.
Vjerovalo se, naime, da će “dva vijeka biti dobrog zdravlja i sreće ko slučajno pronađe rodiolu”. Štaviše, poznavanje njenih staništa bilo je strogo čuvano i prenošeno je kao porodična tajna. Poznato je, takođe, da su ovu izuzetno lekovitu biljku naročito cijenili kineski carevi i Stari Grci zbog njenih, još tada poznatih ljekovitih kvaliteta.
Rodiola raste na pjeskovitom tlu i većim nadmorskim visinama arktičkog područja Evrope i Azije. Raste i do 70 centimetara i ima cvijetove, najčešće, žute boje.
Tokom 20. vijeka, nauka je potvrdila njenu ljekovitost, ali je i svrstala među adaptogene biljke koje na organizam deluju vrlo kompleksno. Flavonoidi kojima je rodiola bogata, na primjer, dokazano jačaju imunitet, dijelotvorno se bore protiv slobodnih radikala i ublažavaju posljedice stresa. Osim toga, ova biljka povećava biohemijski i funkcionalni potencijal organizma.
OSLONAC ASTRONAUTIMA Kada je riječ o čudesnim moćima ove biljke, naučnici često podsjećaju da je u Sovjetskom Savezu nekoliko generacija istraživača proučavalo kemijske i medicinske osobine rodiole, a rezultati su desetljećima bili strogo čuvana tajna.
Osim toga, sibirska ruža je bila najvažniji oslonac umne i psihičke izdržljivosti sovjetskih astronauta i sportista.
Ljekovitost rodiole prvi je, 1961. godine, proučavao Georgij Vasiljev Krilov, ruski botaničar, a potom je o njoj objavljeno više od 180 farmakoloških, fitokemijskih i kliničkih studija. Krilov je, pak, otkrio da korijen ove biljke sadrži snažne adaptogene i da i ljude i životinje štiti od fizičkog i mentalnog stresa, otrova i prehlada kao i da poboljšava raspoloženje i daje energiju i mentalnu oštrinu.
Istraživanja u savremenoj medicini pokazala su da rodiola:
* podstiče i povećava radnu sposobnost
* štiti organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala
* spriječava oboljevanje od nekih vrsta raka
* povećava bioelektričnu aktivnost mozga
* podstiče pravilan rad štititne žljezde
* oporavlja tijelo posle fizičkog napora i povećava fizičku sposobnost
* ublažava emotivni stres
* sprečava aritmije
* poboljšava rad spolnih žljezda (gonada)
* povećava količinu serotonina u hipotalamusu i srednjem mozgu
* poboljšava spavanje.

NEMA NEPOŽELJNA DJELOVANJA
Adaptogeni su supstance koje pomažu organizmu da se prilagodi i spoljnim i unutrašnjim uslovima u kojima se nalazi, kao i raznim psihičkim i fizičkim stresovima. U bivšem Sovjetskom Savezu ispitivanja su pokazala brojna pozitivna djelovanja rodiole u tijelu, a potom su istraživanja urađena i u zapadnoevropskim zemljama. Iako se nijedno nije bavilo proučavanjem nepoželjnih djelovanja ove biljke, naučnici smatraju da ih gotovo nema, jer se u Rusiji koristi vijekovima bez ikakvih štetnih efekata.

1 komentara na forumu Autor: javorka zadnji komentar: 06/03/2014 13:05 od javorka