“Dobar početak za održivo susjedstvo”: tečaj za tranzicijske inicijative u Rijeci 18. i 19. ožujka

0
(0)

Udruga Hrvatska permakultura u suradnji s Tranzicijskom inicijativom Rijeka i Građanskom inicijativom Kantrida, organiziraju dvodnevni tečaj za tranzicijske aktiviste i inicijative u zajednici s područja Rijeke, Primorsko-goranske županije i Istre. Program je dijelom sufinanciran sredstvima Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.

Ovo je jedinstvena prilika za stjecanje korisnih znanja i upoznavanje s ljudima koji rade slične zanimljive stvari. Prijavite se!

“Dobar početak za održivo susjedstvo” je naša verzija tečaja Transition Launch, osnovnog treninga za tranzicijske inicijative, te za pojedince koji rade na okupljanju takvih inicijativa. Ujedno, tečaj je i odlična prilika za razmjenu iskustva, umrežavanje i međusobno bodrenje 🙂

Tečaj će biti održan u prostorijama MO Kantrida, Dom kulture “Mirko Čurbeg”, Lovranska 10 u Rijeci, u subotu i nedjelju, 18. i 19.3.2023. od 10 do 19 sati. Moguće su male promjene u satnici.

Za prijavu ispunite OVAJ ONLINE OBRAZAC: https://bit.ly/tranzicija-RI-2023

Tečaj je besplatan, ali broj sudionika je ograničen. Molimo da obrazac za prijavu ispunite najkasnije do srijede, 8.3.2023. i obrazložite svoje iskustvo i motivaciju. Odgovor jeste li primljeni dobit ćete do petka, 10.3.2023. navečer.

Kontakt za dodatna pitanja vezano uz sadržaj tečaja: gordana.permakultura@gmail.com
Kontakt za pitanja vezana uz prijave i logistiku tečaja: gradjanska.inicijativa.kantrida@gmail.com

Tranzicija u post-fosilno društvo je društvena promjena koja pronalazi pozitivna lokalna rješenja na velike krize našeg vremena: energetsku krizu, ekonomsku krizu i klimatske promjene. Tisuće inicijativa diljem svijeta se samoorganiziraju i osmišljavaju poduhvate u zajednici koji potiču lokalizaciju i solidarnost, te pronalaze mogućnosti kako živjeti kvalitetnije, a s manje transporta – manje ovisnosti o nafti, te manje novca.

Ovaj tečaj je idealan za aktiviste koji su ili početnici u organiziranju inicijativa u svojim lokalnim zajednicama, ili to već rade i voljeli bi znati više. Sve je primjenjivo kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama. Uglavnom preuzimamo koncept tečaja kako ga je osmislila organizacija Transition Network, ali ga prilagođavamo našim uvjetima i dodajemo neke stvari koje se iz iskustva pokazuju korisnima za inicijative u Hrvatskoj i regiji.

Tečaj će aktiviste osposobiti za sljedeće:

  • što je društvena tranzicija i kako radimo s kompleksnim sistemima u kojima se isprepliću zajednica, energija, ekologija, ekonomija i drugo
  • kako komunicirati o klimatskim promjenama, vrhuncu nafte i drugim razlozima zašto nam je potrebna društvena tranzicija
  • principi tranzicije i otpornih zajednica; povezanost s permakulturom
  • proces društvene tranzicije za ranu fazu u organizaciji zajednice; kako formirati grupu i kako započeti konkretne projekte u zajednici
  • kreiranje pozitivne vizije budućnosti i zašto je to važno za zajednicu
  • proces društvene promjene; razvoj tranzicijskih inicijativa i kako voditi proces aktiviranja zajednice
  • kolaborativne i horizontalne grupe; suodlučivanje
  • tehnike za informiranje, organiziranje i kreativno facilitiranje javnih događaja
  • društvena tranzicija kao vanjski, ali i unutarnji (osobni) proces

Tečaj je izrazito praktičnog karaktera i velikim dijelom se sastoji od vježbi kroz koje sudionici usvajaju metode koje kasnije mogu primijeniti u svojim grupama ili na javnim događajima.

Kombiniramo tranzicijsko i facilitatorsko iskustvo sa saznanjima iz permakulture i društvenog aktivizma, ali ovo nije niti tipična aktivistička radionica, niti je nešto što ste mogli naučiti na tečaju permakulture. Preklapanje je maksimalno 10-15%.


Članak je objavljen u sklopu projekta AGILNA OTPORNOST ZAJEDNICA
kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Sadržaj članka isključiva je odgovornost udruge Hrvatska permakultura.
Više o EU fondovima na http://www.esf.hr i https://strukturnifondovi.hr

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Odgovori

Ne propustite: