Europski dan održivih zajednica

(European Day of Sustainable Communities – EDSC)

Zajednice diljem Europe kreativno odgovaraju na suvremene globalne izazove. Od uzgajanja hrane i proizvodnje energije, preko njegovanja lokalne ekonomije, do osnaženja društvenih veza, zajednice stvaraju bolji svijet.

Europski dan održivih zajednica obilježava se upravo kako bismo slavili lokalne zajednice i čestitali im što aktivno stvaraju regenerativniju, pravedniju i inkluzivniju Europu.

TKO?

Pozivamo sve zajednice koje aktivno stvaraju bolji svijet da nam se pridruže u proslavi Europskog dana održivih zajednica. Prijašnje su proslave, među ostalim, uključivale zajedničke vrtove, energetske zadruge, kafiće, crkve, ekosela, stambene zadruge, permakulturna okupljanja, umjetničke festivale, škole, sveučilišta, tranzicijske inicijative.

ŠTO?

Prošle godine, zajednice iz 27 država su organizirale više stotina događanja za proslavu Europskog dana održivih zajednica. Održale su konferencije, dane otvorenih vrata, berbe jabuka, turneje, koncerte, zajedničke obroke i još puno toga.

Znamo da je ove godine situacija drastično drukčija. Ne znamo hoće li javna okupljanja biti moguća. Možda ćemo moći održati jedino događanja na internetu. Zato vas pozivamo da upišete svoju namjeru da nam se pridružite u rujnu 2020.!

Nešto ipak znamo sa sigurnošću: upravo sada imamo zlatnu priliku za promjenu. I znamo da ćemo pokrenuti Zajednice za budućnost, novi akcijski program koji će nadahnuti i podržati zajednice u aktivnom djelovanju.

KADA?

Europski dan održivih zajednica održava se 19. rujna, a dobrodošla su događanja koja ga slave između 12. i 26. rujna 2020., a mogu se upisati na web stranici: https://events.communitiesforfuture.org/hr/

ZAŠTO?

Zajednice diljem svijeta aktivno stvaraju bolji svijet. Tisuće inicijativa u zajednicama diljem Europe pokazuju nam kako živjeti održivije.

Sva istraživanja pokazuju da su takve inicijative iznimno učinkovite u smanjenju ekološkog otiska, izgradnji društvenog kapitala i unapređenju lokalne ekonomije.

Europski dan održivih zajednica (#EDSC) usmjerava pažnju na takve inicijative. On gradi podršku zakonodavaca takvom djelovanju lokalnih zajednica i nadahnjuje šire stanovništvo. Također pruža zajednicama trenutak da proslave svoj rad, znajući da su dio rastućeg vala transformativne akcije.

KAKO?

Planirajte svoj događaj za rujan, bilo uživo ili virtualno i pridružite se slavlju lokalnih zajednica koje aktivno stvaraju bolji svijet! Pozivamo vas da upišete svoje rujansko događanje na kartu Europskog dana održivih zajednica: https://events.communitiesforfuture.org/hr/.

TKO STOJI IZA EUROPSKOG DANA ODRŽIVIH ZAJEDNICA?

Pokretač je i glavni organizator Europskog dana održivih zajednica je ECOLISE, europska mreža lokalnih inicijativa u području klimatskih promjena i održivosti. Članice ECOLISE uključuju 42 mreže i organizacije iz cijele Europe. Među njima su ekosela, permakulturne i tranzicijske inicijative, lokalne akcijske grupe, obrazovatelji i istraživači.

PRATITE EUROPSKI DAN ODRŽIVIH ZAJEDNICA (#EDSC)


Web stranica: https://events.communitiesforfuture.org/hr/
Facebook stranica: https://web.facebook.com/day.of.sustainable.communities/?_rdc=1&_rdr
Facebook event: https://web.facebook.com/events/122641309103215/


Također vas pozivamo da u periodu od 20. do 26. rujna obilježite i Europski tjedan održivog razvoja – virtualno ili uživo. Možete prijaviti i događaje koji će se održati u razdoblju od 18. rujna do 8. listopada. Svoju ideju predstavite i prijavite na http://www.esdw.eu/register/. Za više informacija posjetite ODRAZ-ovu web stranicu, koji je koordinator ove aktivnosti u Hrvatskoj.

Nikola

Nikola

Domaćin.