Odgoj za čovjeka

0
(0)

https://www.pedagogija.hr/ekvilibrij/pdf/odgoj-za-covjeka.pdf

“U ovom se radu raspravljaju sljedeća filozofska pitanja: što je odgoj, koja su njegova određenja, postoji li i koja je svrha odgoja, zašto odgoj? Isto tako, valja razmotriti tko je čovjek i koji su ciljevi odgajanja. U prvome dijelu bavit ću se određenjima odgoja, s osvrtom na oblike odgoja s obzirom na društvenu korisnost. U drugome dijelu vidjet ćemo kako pojedini autori vide odgoj i odgajanje, koja rješenja nude te što bi trebala biti konačna svrha odgoja.
Nadalje, analizirat ćemo kako promatrati čovjeka kao društveni proizvod po mjeri zajednice ili kao cjelovitog i posebnog pojedinca. Na kraju, razmotrit ću mjesto koje čovjek zauzima u suvremenoj svakodnevici.

U današnjem kapitalističkom društvu, odgoj je namjeravan, usmjeren i diktiran (eksplicitno ili implicitno) od strane vladajućih politika s ciljem oblikovanja (sasvim određenoga profila) građanina kao ‘primjerenog’ člana društvene zajednice. No, ono što je u odgoju danas ne znači da nije postojalo tijekom povijesti, samo u drugačijim društvenim uređenjima i drugačijeg željenog ‘oblika’. U Sparti je odgajan vojnik, u Ateni građanin, odgoj za vlastelu nije bio isti kao odgoj za puk, obrazovanje je bilo samo za ‘određene’ (imućne, društveno ‘priznate’ i društvenu elitu). Većina odgajatelja (mislim tu i na roditelje), oni koji su to bili, ili jesu, čine ‘produženu ruku’ (trenutno važećeg) društveno-političkog položaja i dio su ideoloških aparata zajednice, odnosno države i vladajuće klase. A trebamo odgojiti čovjeka.”

0 komentara na forumu Autor: Harp zadnji komentar: 18/04/2016 13:41 od Harp

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Ne propustite: