Evaporacijski hladnjak

Vodi treba energija da bi isparila. Ako zrak puše preko vlažne površine, suši ju, što znači da voda isparava. Potrebnu energiju uzima s vlažne površine, odnosno hladi ju. To je princip kako se ljudsko tijelo hladi znojenjem, i to je princip na kojem rade evaporacijski frižideri.

Najpoznatiji i najjednostavniji princip je s dvije keramičke posude, jedna u drugoj. Prostor između posuda je napunjen vlažnim pijeskom. Unutarnja posuda funkcionira kao hladnjak, u nju stavljamo stvari koje želimo ohladiti.
Primjer:
https://permaculturenews.org/2008/08/11/a-refrigerator-that-runs-without-electricity/

Nešto napredniji uređaj koji radi na istom principu, a koji bi se već mogao koristiti u suvremenijim kućanstvima, bi bio nešto poput ovoga:
MittiCool

IBN CNN

Naravno, ovakvi uređaji ne koriste električnu energiju, što bi mogla biti velika prednost u off-grid kućanstvima.

2 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 27/03/2013 09:02 od Dzionik

Ako vam se svidjelo, podijelite sa prijateljima:

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.