Evaporacijski hladnjak

Vodi treba energija da bi isparila. Ako zrak puše preko vlažne površine, suši ju, što znači da voda isparava. Potrebnu energiju uzima s vlažne površine, odnosno hladi ju. To je princip kako se ljudsko tijelo hladi znojenjem, i to je princip na kojem rade evaporacijski frižideri.

Najpoznatiji i najjednostavniji princip je s dvije keramičke posude, jedna u drugoj. Prostor između posuda je napunjen vlažnim pijeskom. Unutarnja posuda funkcionira kao hladnjak, u nju stavljamo stvari koje želimo ohladiti.
Primjer:
https://permaculturenews.org/2008/08/11/a-refrigerator-that-runs-without-electricity/

Nešto napredniji uređaj koji radi na istom principu, a koji bi se već mogao koristiti u suvremenijim kućanstvima, bi bio nešto poput ovoga:
MittiCool

IBN CNN

Naravno, ovakvi uređaji ne koriste električnu energiju, što bi mogla biti velika prednost u off-grid kućanstvima.

2 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 27/03/2013 09:02 od Dzionik

Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.

Ne propustite: