Idejna rješenja za eko naselje u Prozorju – POZIV za iskaz interesa

0
(0)

Naslovna slika: Crtež eko naselja LiberTerra u Nizozemskoj

Udruga Hrvatska permakultura i Zemljana grupa d.o.o. Sesvete pozivaju zainteresirane građane na uključivanje u proces dizajniranja idejnih rješenja za eko naselje u Prozorju, grad Dugo Selo, Zagrebačka županija.

Pozivamo prvenstveno permakulturne dizajnere i arhitekte, te krajobrazne arhitekte ali i sve ostale zainteresirane građane s područja Prozorja, Dugog Sela, grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Svoj interes prijavite ovdje: https://forms.gle/mFKj4ieDhrZgpsJQ6

Informativni razgovor sa zainteresiranima bit će u četvrtak, 5. siječnja 2023. s početkom u 18:00 sati putem Zoom video konferencije na linku:

https://us02web.zoom.us/j/85920031605?pwd=QlFBVzYzTkNJK0xKcm5Ya1pZcTZVUT09

– Meeting ID: 859 2003 1605

– Passcode: 704566

Eko naselje Prozorje radni je naziv projekta zajedničkog i zadružnog stanovanja na području grada Dugog Sela. U tom modelu stambene izgradnje građani sudjeluju u projektiranju i izgradnji stambenih objekata ili naselja prema etici i načelima permakulture, na način da vode računa o zadovoljavanju dugoročnih osobnih, obiteljskih, zajedničkih, društvenih i ekoloških potreba. Drugim riječima, dizajniranje i izvedba takvog naselja ne prepušta se isključivo projektantskim i građevinskim firmama kojima je interes kratkoročna maksimizacija profita.

Globalna mreža ekosela definira ekoselo kao namjernu, tradicionalnu ili urbanu zajednicu koja je svjesno i savjesno oblikovana participativnim procesima koji uzimaju u obzir sve četiri dimenzije regeneracije (društvenu, kulturnu, ekološku i ekonomsku), koja je u lokalnom vlasništvu, te koja obnavlja društveno okruženje i prirodni okoliš. Namjera nam je da eko naselje u Prozorju odgovara toj definiciji u svim elementima.

Proces dizajniranja idejnih rješenja za eko naselje u Prozorju započet će okupljanjem zainteresiranih na lokaciji, nastavit će se podjelom sudionika u nekoliko timova, a završiti prezentacijama idejnih rješenja i neformalnom zabavom. Očekivano trajanje procesa je od jednog do tri mjeseca, što najviše ovisi o dostupnosti zainteresiranih.

Nadamo se da se vidimo uskoro!

Višnja Kljajić, dipl. ing. arh.

Nenad Maljković

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Odgovori