Gradnja malog biljnog pročistača

49 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 09/04/2017 18:02 od bambi

Dolje je fotografija moje septičke jame. Trokomorna septička ima oko 2,5 m3. U nju ulazi voda samo iz wc školjke. Ova kućica se koristi vikendima, te ljeti za vrijeme godišnjeg odmora.

Nisam mjerio koliko se brzo septička sada puni, odokativna procjena mi kaže da je to znatno sporije nego u klasičnom domaćinstvu, ali ipak, uskoro će se napuniti i treba tu vodu negdje ispustiti. Ideja je da se napravi biološki pročistač sa močvarnim biljkama, i voda koja prođe kroz takav pročistač bi navodno trebala biti dovoljno sigurna i vrlo korisna za okolnu floru i faunu, pa bi voda onda vjerojatno tekla površinski dok ju tlo ne upije.

Najkorisniji priručnik za gradnju pročistača koji sam našao, i koji koristim za projektiranje ovog, je:
Priručnik za učinkovitu primjenu biljnih uređaja za pročišćavanje sanitarnih otpadnih voda

Izgled lokacije predviđene za gradnju je dolje na slici. Maksimalna površina koju bih odvojio za ovo je cca 3x3m, i to mi je prvo odstupanje od preporuka iz onog priručnika. Autori kažu da je, ako zanemarimo komplicirane proračune, preporučena površina 4x(broj stanovnika), a kako nas je četvero, to bi onda bilo 16m2. Ipak, nigdje se u priručniku ne navodi je li to procjena ako sva otpadna voda ide u septičku jamu, pretpostavljam da jest, i da bi u našem slučaju manja površina bila zadovoljavajuća. Također, objekt se ne koristi svakog dana, pa bi preveliki pročistač koji nema redovit dotok vode i hranjiva možda podbacio u odnosu na dobro dimenzionirani.

Što se tiče tipa pročistača, postoje oni sa slobodnim vodenim tokom, to je kad je na površini voda, kao u močvari. To navodno nije najsigurnije rješenje, pa ga za sad odbacujem. Sa podpovršinskim vodenim tokom postoje dvije izvedbe, i to sa vertikalnim i horizontalnim tokom. Vertikalni je kad se otpadna voda ravnomjerno distribuira po površini pročistača, i onda ona gravitacijom prolazi prema dnu gdje se sakuplja drugim sustavom cijevi. Horizontalni je kad se voda ulijeva u jedan kraj pročistača, i izlijeva na drugom kraju. Navodno je ovaj prvi, dakle vertikalni, kvalitetniji, ali treba više cijevi, dakle skuplji je, a najveći mu je nedostatak što se mora nekoliko puta na dan potopiti vodom i onda isprazniti. Ne podnosi dane bez dotoka vode, a to je u mom slučaju ozbiljan nedostatak. Zato ću se vjerojatno odlučiti za horizontalni tok. Kod njega se može voda ulijevati isto kao za vertikalni, ali može i veća količina jednog dana, pa onda više dana bez priliva.

Preporuča se izvedba bazena tako da je njegova duljina višestruko veća u odnosu na širinu, a moguće je spojiti više takvih bazena u seriju. Zato bih predviđenu površinu razbio na dva bazena približne širine 1m, duljine 2,5-3m. Jedan bi bio nešto viši od drugog, pa bi se voda iz njega gravitacijom prelijevala u niži.

Za sad ne znam na koji način da izradim te bazene, imam nešto kamena kojim mogu zidati, bilo bi lijepo, prirodno i jeftino. Hidroizolacija možda u obliku folije za bazene, možda tanak sloj betona poput ferocementa.

Ispuna, trebao bi ići drenažni šljunak, sredina malo sitniji, a na mjestima za ulijevanje i drenažu nešto krupniji. Možda lokalno dostupni kamen usitnjen prilikom iskopa za podrum mogu prosijati, tako da ne kupujem ništa. I onda tu zasaditi trsku, već ju imam na imanju, raste u jednoj kadi punoj vode. Za dubinu, ne znam, jedno pola metra (moram ponovno prelistati onaj priručnik).

Ako netko ima kakva zanimljiva iskustva ili razmišljanje vezano uz ovaj projekt, molim da napiše nešto.

49 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 09/04/2017 18:02 od bambi

Ako vam se svidjelo, podijelite sa prijateljima:

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.