(Re)dizajn vrta

0
(0)

4 komentara na forumu Autor: Kinkola zadnji komentar: 02/06/2014 07:35 od Nikola

Pozdrav!
Ova tema pokrenuta je kako bih pokrenuo samog sebe u ostvarenju svojih zamisli te kako bi uz pomoć permakulturnjaka prisutnih na forumu te ideje bile usmjerene u pravom smjeru :)

Živim u selu na otoku Hvaru, na imanju na kojem su prije mene živili i obrađivali moji dida i nona. Oni su imali sina (mog oca) koji je u potrazi za boljim životom otišao u Zagreb i tamo ostao. Rodio se tamo ja i nakon 28 godina u potrazi za boljim životom došao na Hvar. Nakon dvije godine još uvijek sam tu, znači dobro mi je.

Imanje na kojem živim je relativno okrupnjeno, u krugu od par stotina metara nalazi se više zemjišta koja su spojena ili povezana cestom / makadamom. Iako je povezano sve djeluje dosta raštrkano zbog kosog terena –  visinskih razlika između terasa.

Na imanju je prije, dok je dida bio živ uzgajano povrće, te je bilo puno stabala, najviše mandarinki i naranči. Bilo je i par limuna i 1 kivi i to je to. Loza, masline i lavanda uzgajale su se masovno u poljima dalje od kuće.

Otkad nema dide, nema više ni mandarinki, ni naranača bar ne u tome broju. Na njihovim mjestima moj je ćale bez previse razmišljanja posadio sve što mu je palo napamet. Tako sada na imanju za različitim razmacima imamo posađene razna stabla od smokve, naranče, višnje, trešnje, limete, do oraha, jabuke, limete, oskoruša pa pa čak stabla tipa; palmu, cikas, bor, japanski javor.

Neki planovi su mi : reogranizacija zemljišta da sve ima nekog smisla, osmišljavanje i provedba zoninga – smisleno po/presađivanje stabala, grmlja, naći logično/optimalno  mjesto za uzgajanje povrća –  organizacija povrtnjaka, malčiranje istoga, vrt za začinsko bilje, odlaganje biootpada – proizvodnja komposta, chicken traktor itd. Puno toga bi ja htio.

Zemlja je (čini mi se) pjeskovita ilovača. Radio sam analizu tla prema knjizi “Zeleni alati za održivu revoluciju – Bruno Motik i Dražen Šimleša”. Čini mi se da dosta loše zadržava vlagu. Nakon što se zemlja uzore i padne kiša površina se stvrdne ko kamen. Htio bi povećat količinu humusa, te vratit život u tu zemlju jer imam osjećaj da nakon uzastopnog oranja oranja svake godine iznova da se zemlja samo isušuje i osiromašuje.

Zasad mi se kao najveći problem čini što bih toliko toga htio da neznam od čega bih počeo. Imam osjećaj da će svaka ideja bit epizoda za sebe…

Uz ove dvije karte koje sam danas cijeli dan radio, to je to od mene za prvi puta, zbrda zdola, baš ko i imanje   :biggrin:

4 komentara na forumu Autor: Kinkola zadnji komentar: 02/06/2014 07:35 od Nikola

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.