Vrt na balkonu

8 komentara na forumu Autor: Mara zadnji komentar: 30/04/2014 14:04 od Nikola

Pozdrav svima, ovo su moji prvi pokušaji da održim na životu voćku. Prošle jeseni sam iz šale zakopao u zemlju(plastična posuda na balkonu) 50setak koštica breskve i ovog proljeća su izniknule 24 mladice.

Dobro napreduju i vec su narasle oko  25/35cm , tri mladice vec tjednima  “štrajkaju” dosle su do veličine od 10cm i izgleda da nemaju nikakvu namjeru nastaviti sa rastom.Nekoliko komada su puno veče i jače
 od ostalih iako imaju sve iste uvijete za rast (zemlja, voda, sunce). Moja ideja je da pokušam uzgojiti stablo breskve na balkonu pa bi mi trebala informacija o minimalnoj kolicini zemlje ,izbor i način gnojenja ,
 promjeru posude i sistem za zaštitu od smrzavanja jer su ovdije temperature zimi ponekad i 4/6 stupnjeva  ispod 0 .Sunca ima koliko hoćes i temperature su generalno jako povoljne.

Izložene su suncu od jutra do recimo 15.00 u ovisnosti od godišnjeg doba. Vraćam se na zimske uvijete, obzirom da sam na 4 katu i uvijek je prisutan povjetarac moje je strahovanje da bi se u posudi korjenje moglo zamrznuti zajedno sa zemljom u dec/jan/feb. Nekoliko mladica imam namjeru presaditi u moj vrt koji je u  okolici Zadra i tamo nema baš previše kisa u 7/8/9 mjesecu.

Pitanje na koje bi želio odgovor je :dali je dovoljno mjesec dana zaljevanja nakon presađivanja mladica u zemlju i dali imaju šanse da prežive obzirom da odlazim tamo samo jednom ili dva puta mjesečno? ….ako nije žao bi mi bilo da uginu pa bi im našao  neku drugu sistmaciju.
Izmedju ostalog dvadesetak koštica sam razbio čekićem jer mladice nisu izlazile pa kao što se može vidjeti na slici sa mojom pomoći neke od njih su izniknule(žuta posuda)

ps.
Breskva je malo čudna, ali je jako sočna , ukusna sa fantastičnim mirisom što je bio osnovni motiv ovog mojeg pokušaja da je uzgojim. Oblikom i bojom potsjeća na ogromne(5/6cm u promjeru) žute šljive i glatka je kao nektarina.
Stablo je manje od 2m i po informaciji koju sam dobio od voćara to stablo se mora svake godine jako podrezivati da ostane iste visine….možda zbog mehaničkog pobiranja ….Veličina  koja je manja od 2m mi ne izgleda strašna za moju teracu pa je i to jedan od razloga za ovaj moj početnički pokušaj uzgoja stabla breskve na balkonu.

8 komentara na forumu Autor: Mara zadnji komentar: 30/04/2014 14:04 od Nikola

Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, molim da se registrirate i objavite ga sami.

Facebook