Sušenje voća

Mene privlači da ove godine probam osušiti nešto voća koje obično rodi u većoj količini nego mogu odmah pojesti. To mi izgleda kao najsigurniji, ili najkvalitetniji način konzerviranja voća koje ne može jednostavno stajati samo od sebe.

Mislio sam si možda napraviti i solarno sušilo za voće. Znam da ljudi suše začinsko bilje i neko voće (smokve) jednostavno u hladu, kad je lijepo vrijeme. Samo možda se to ne može uvijek primjeniti? Gledam upute za izradu sušila, nije ništa komplicirano…

Ima raznih izvedbi ali očito je poanta da sunce zagrijava zrak koji tada ima manju relativnu vlagu, i koji se radi konveksije podiže gore i prolazi kroz komade voća.

To bi onda išlo nekako ovako:

Izvor: https://www.instructables.com/id/Solar-Food-Dehydrator-Dryer/?ALLSTEPS#step0

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.