Hugelkultur – Njemačke povišene gredice

Moji susjedi u gradu orezuju živicu i kad se smrači voze velike količine bio otpada u kontejnere za komunalni otpad. Moji susjedi na selu nemaju takvih problema, oni spale sve što im ostane od sječe drveća, orezivanja voćaka i sl. Mislim da se u oba slučaja radi velika šteta.

Ne znam kad sam točno čuo za hugelkultur, možda u filmovima o Seppu Holzeru. Nije mi bilo jasno o čemu se radi. Poslije sam našao opis njemačkih gredica u knjizi “Bio vrt” pa sam se sjetio Holzera, ali mi i dalje nije bilo jasno zašto to netko radi. S vremenom je sve sjelo na svoje mjesto i sad mislim da je to jedna od najvažnijih tehnika u uzgoju biljaka. Očekuju nas čupava vremena, možda kiše ne bude po nekoliko mjeseci, možda se sibirska klima proširi na naše prostore, ili vrijeme bude toliko nepredvidivo da bez kišobrana ne idemo ni na wc. Mislim da će vrtlarima život biti mnogo lakši ako prihvate gradnju ovih gredica.

U najjednostavnijoj verziji, hugelkultur je zatrpano drveće.

Može se koristiti gotovo svaki organski otpad koji bi se inače kompostirao, samo je važno da ima dovoljno zraka pa je bolje što je otpad krupniji. Iskopa se rupa, posloži unutra granje, veći trupci, lišće i sl. i otpad se zatrpa zemljom koju smo prethodno iskopali. Počinje razgradnja koja razvija visoku temperaturu. Znači ova je gredica puno toplija od okolnog prostora, Sepp Holzer u austrijskim Alpama usred zime vadi povrće ispod debelog sniježnog pokrivača.

Drvo se ponaša poput spužve. Kada je tlo vlažno, drvo će upiti velike količine vode i zadržati ju veoma dugo vrijeme. Kada nastupi suša, tlo na ovoj gredici ostaje neprestano vlažno. Imam neke informacije da stvar funkcionira čak i u pustinji, navodnjavanje su zamijenili gradnjom hugelkultur gredica i na taj način uzgajaju povrće.

Primjeri gradnje:

raised bed gardening without irrigation – hugelkultur

Valja biti oprezan kao i kod svakog kompostiranja, jer razgradnja zahtjeva dušik. Znači velika količina ugljika koja se odjednom nađe u tlu privremeno će stvoriti nestašicu dušika. Srećom ovakve gredice traju godinama. Ja još nisam pokušao ali jedva čekam. Muči me plitko, kamenito tlo koje me baš ne zove na kopanje velikih rupa.

30 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 09/04/2018 11:16 od klica

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.