Termosifon, kolektor na zid

0
(0)

8 komentara na forumu Autor: Nado zadnji komentar: 22/05/2017 08:54 od cola

Pozdrav, Buduci da grijemo vodu na struju po nizoj tarifi (nekih 300 litara) mislim da je najlogicnije dodati solarno grijanje. Gledao sam malo koje kombinacije postoje i najviše mi se dopalo termosifonsko rjesenje. Dodatna prednost je da je bojler uz južni zid. 
Ideja je da se solarni paneli postave vertikalno na južni zid, znam da nije optimalni kut, al mislim da su po zimi gubici mali

1. rjesenje koje mi je palo na pamet je da jednostavno kupim vakuumske cijevi (gotov komplet), stavim ih na juzni zid od kupaonice, tako da je lijeva strana malo nagnuta prema dolje da se postigne termosifon, i to sve spojim sa gornjom spiralom bojlera. U tom slucaju bojler bi bio na nekom povisenju u kupaonici 
Visina ulaza u bojler bi bila oko 1800cm, izlaz oko 1500cm (dno spirale), ulaz u solarni kolektor 1000cm, a izlaz iz solarnog kolektora oko 1100cm. Da li je to dovoljna razlika da se postigne termosifonski efekt? Također pitanje je da li mi treba ekspanziona posuda i ventili i gdje (ne znam bas detalje oko izvedbe)?

2. rjesenje bi bilo kupiti flat solar kolektor koji ima ulaz na dnu a izlaz na vrhu pa je mozda i pogodniji od vakuumskih jer dobim vecu visinsku razliku u odnosu na bojler. Ovdje ne znam da li je moguce da zbog losije izolacije po noci kolektor krade toplinu od bojlera i koji su tocno gubici i da li uopce grije vodu po zimi. Mozda da se stavi dodatno izostaklo? 
Ovdje su visine:
Visina ulaza u bojler bi bila oko 1800cm, izlaz oko 1500cm (dno spirale), ulaz u solarni kolektor 10cm, a izlaz iz solarnog kolektora oko 1010cm

3. rjesenje bi bilo kupiti gotov termisifonski bojler od 200l i staviti na krov (oko 1000€) i spojiti cijevima izlaz na dovod hladne vode u glavnom bojleru. 

Zasad bi se vjerojatno odlucio za 2 rjesenje.
Ako imate kakav savjet bili bi jako zahvalni.

8 komentara na forumu Autor: Nado zadnji komentar: 22/05/2017 08:54 od cola

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.