RAM – pumpa koja radi bez izvora energije

Ponekad imamo potok, ili bilo kakav tok vode, na nižoj točki nego što je ta voda potrebna. Ako je vaše domaćinstvo ili vrt uzvodno od vodenog toka, a želite iskoristiti vodu, kako je dostaviti gdje treba?

Naravno, potrebna je pumpa. Postoji posebna vrsta pumpe za koju nije potreban nikakav izvor energije osim same vode koja kroz nju teče. Takvu pumpu ne morate kupovati, možete ju vrlo jednostavno sami izgraditi. Trebaju vam samo nekoliko cijevi, ventila i spojnica.

Pumpa radi tako što kroz nju teče voda i stvara tlak u zračnom mjehuru. Kada se postigne dovoljan tlak, zatvara se ventil i voda se pod tlakom šalje uzvodno. Ova pumpa ne može iskoristiti svu vodu koja kroz nju prolazi, već samo dio. Ovu pumpu nećete koristiti ako imate ograničenu količinu vode, recimo jezero nedje nizvodno. Koristiti ćete ju ako je izvor vode neograničen i ako nije šteta što se nije sva voda iskoristila. Recimo na rijeci ili potoku.

Kako izgraditi pumpu

Sve potrebne djelove možete lako nabaviti u dućanima sa opremom za vodoinstalacije. Pumpe se mogu izgraditi i mnogo veće nego što je u primjerima pokazano. One mogu pumpati vodu i nekoliko desetaka metara uzvodno.

Ovakvom pumpom možete navodnjavati vrt dan i noć, dok god potok teče. Možete puniti neki spremnik sa vodom, bazen ili jezero. Pumpe su vrlo jednostavne i malo je djelova koji se mogu pokvariti. Ako potok presuši, pumpa će prestati raditi. Nakon toga morate ju ručno pokrenuti, to je mali nedostatak ovakvih pumpi.

8 komentara na forumu Autor: zemljak zadnji komentar: 20/09/2013 14:16 od zemljak

Nikola

Nikola Bošnjak

Permakulturu proučavam i primjenjujem na obiteljskom imanju od 2010. godine. Nastojim svoja iskustva, opažanja i razmišljanja podijeliti sa svima koga isto zanima. Individualni zahvati su od malog značaja za opći ekosustav, i zato nam treba da se što više ljudi pridruži ovoj kulturi održivosti. Iz tog razloga i održavam ovo mjesto kao zajedničko dobro, zajedničko djelo. Ako imate želju da svoje znanje prenosite drugima na isti način, kontaktirajte me!

Ne propustite: