Uzgoj peradi

Prvotni uzgoj peradi je u odnosu na sadašni uzgoj bio potpuno drugačiji, pogotovo kada su upitanju kokoši.
Kokoši su se uglavnom držale uz obiteljske domove da bi uništavali kukce, gusjenice , puževe, male glodavce, male reptile…, a malo im se davalo hrane, tek toliko da ih se zadrži u blizini kuče.
Nastanbe za njih su isto bile rijetke jer su obično za vrijeme odmora i spavanja obitavale na stablima.
Za održavanje zdravlja i vitalnosti ljudi su primjenjivali razne trikove, npr. u takozvana ćeprkališta se ubacivao pepeo sa ognjišta i kada bi se koke zaćeprkale u taj pepeo uništavalebi nametnike na perju i koži. Za uništavanje crijevnih parazita koristio se luk ćešnjak, na način da bi se isjeckao luk i do pola napunio u neku posudu i ostatak napunio bilo kojim jestivim uljem, te nakon nekog vremena bi se recimo na nekih kilogram žitarica stavilo dvije žlice tog ulja i dobro protreslo da se ulje zaljepi za zrna i tako davalo peradi. Isto tako se za tu namjeni kuhao ćaj od vrijeska koji im se davao da piju.
U osnovnoj prehrani su se dosta koristile otpadne masnoće životinjskog podrijetla, krv, iznutrice. Pogotovo je takva prehrana poželjna zimi kada u prirodi ima manje malih životinjica i kukaca pa im normalno manjka proteina životinjskog podrijetla.
Ja osobno zagovaram uzgoj izvornih pasmina domaćih životinja i kao što je ćinjenica da oboljelima najbole pomažu trave iz njhova zavićaja, tako je i ćinjenica da su za prehranu najbolja izvorna hrana, bilo biljnog ili životinjskog podrijetla.

11 komentara na forumu Autor: franko062 zadnji komentar: 17/10/2016 16:56 od franko062

Ako vam se svidjelo, podijelite sa prijateljima:

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.