Uzgoj peradi

0
(0)

Prvotni uzgoj peradi je u odnosu na sadašni uzgoj bio potpuno drugačiji, pogotovo kada su upitanju kokoši.
Kokoši su se uglavnom držale uz obiteljske domove da bi uništavali kukce, gusjenice , puževe, male glodavce, male reptile…, a malo im se davalo hrane, tek toliko da ih se zadrži u blizini kuče.
Nastanbe za njih su isto bile rijetke jer su obično za vrijeme odmora i spavanja obitavale na stablima.
Za održavanje zdravlja i vitalnosti ljudi su primjenjivali razne trikove, npr. u takozvana ćeprkališta se ubacivao pepeo sa ognjišta i kada bi se koke zaćeprkale u taj pepeo uništavalebi nametnike na perju i koži. Za uništavanje crijevnih parazita koristio se luk ćešnjak, na način da bi se isjeckao luk i do pola napunio u neku posudu i ostatak napunio bilo kojim jestivim uljem, te nakon nekog vremena bi se recimo na nekih kilogram žitarica stavilo dvije žlice tog ulja i dobro protreslo da se ulje zaljepi za zrna i tako davalo peradi. Isto tako se za tu namjeni kuhao ćaj od vrijeska koji im se davao da piju.
U osnovnoj prehrani su se dosta koristile otpadne masnoće životinjskog podrijetla, krv, iznutrice. Pogotovo je takva prehrana poželjna zimi kada u prirodi ima manje malih životinjica i kukaca pa im normalno manjka proteina životinjskog podrijetla.
Ja osobno zagovaram uzgoj izvornih pasmina domaćih životinja i kao što je ćinjenica da oboljelima najbole pomažu trave iz njhova zavićaja, tako je i ćinjenica da su za prehranu najbolja izvorna hrana, bilo biljnog ili životinjskog podrijetla.

11 komentara na forumu Autor: franko062 zadnji komentar: 17/10/2016 16:56 od franko062

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Sa foruma

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.