Čičoka

5
(1)

Kada bi uzgajali samo jednu biljku, koja bi to bila? Mnogi permakulturni edukatori na prvo mjesto stavljaju upravo čičoku. Prisutna je u mnogim permakulturnim vrtovima, ali i kao ukrasna biljka mnogih okućnica. Čičoka se često nađe i na zapuštenim terenima koje su ljudi napustili prije mnogo godina, što govori o njenoj otpornosti.

Ja sam za čičoku prvi put čuo prije 15-ak godina kada sam prvi put istraživao neke aspekte samoodrživosti. Tada sam se bavio idejom kako da osiguram sve što je praktično da si čovjek sam osigura, uključujući i hranu. Čičoka se hvalila kao idealna biljka za preživljavanje, samodostatnost i naravno element zdravije prehrane.

Posadio sam, uzgojio (bez ikakvog iskustva u vrtlarenju) i probao plodove. Bili su jestivi, ništa posebno, i nekako sam zanemario ovu biljku. Tek nedavno, kada mi je jedan član obitelji razvio intoleranciju na krumpir, izbacili smo krumpir potpuno iz upotrebe. Kao i mnoge industrijske proizvode, žitarice i sl. Nakon višemjesečnog isprobavanja alternativa, na red je došla i čičoka. Ukućani su probali kuhanu i pečenu, i oduševili se okusom. Bili su željni okusa klasičnog krumpira, a ovo je konačno bilo jako slično. Najobičnija namirnica koju se može jesti u velikim količinama i od nje živjeti. Ne samo od nje, naravno, ali može biti značajan dio prehrane.

A toliko je laka za uzgoj. Sada konačno razumijem zašto je popularna u “permakulturnim krugovima”, a naučio sam i zašto kod nekih nije omiljena. Evo nekih internet činjenica o čičoki koje sam i na vlastitom iskustvu provjerio. Redosljed mojih ovogodišnjih radova je opisan ovdje: https://www.perforum.info/forum/uzgoj-biljaka/cicoka/75/

Moj uzgoj čičoke, proljeće 2024.

Čičoka – kratki opis biljke

Čičoka je biljka koja je u narodu poznata i kao gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, divlji krumpir ili topinambur. Iako joj ime možda zvuči egzotično, ona zapravo potječe iz Sjeverne Amerike.

Glavna karakteristika čičoke su njeni gomolji, koji se koriste u prehrani. Oni su slični krumpiru, ali imaju slatkast okus i bogatiji su hranjivim tvarima. Čičoka je posebno preporučljiva za dijabetičare jer sadrži inulin umjesto škroba, što povoljno utječe na razinu šećera u krvi.

Gomolj čičoke

Kako se uzgaja čičoka

Čičoka je izrazito zahvalna biljka za uzgoj. Može uspijevati na različitim tipovima tla, a otporna je na štetnike i bolesti.

  • Sunce: Čičoka preferira sunčana ili polusjenovita mjesta
  • Tlo: Iako nije zahtjevna, bolje uspijeva na lakim, dobro dreniranim tlima
  • Priprema: Prije sadnje potrebno je dobro obraditi tlo i ukloniti korov
  • Vrijeme: Čičoku možete saditi u proljeće ili jesen
  • Način: Sadnja se obavlja sadnjom gomolja na dubinu od oko 10 cm. Razmak između biljaka trebao bi biti oko 40-50 cm
  • Zalijevanje: Čičoka je otporna na sušu, ali redovito zalijevanje će potaknuti bolji rast i razvoj gomolja
  • Gnojenje: Nije potrebno puno gnojidbe, ali dodatak komposta prije sadnje može biti koristan
  • Plijevljenje: Redovito uklanjanje korova pomaže u održavanju optimalnih uvjeta za rast čičoke
  • Berba: Čičoku možete brati od jeseni do proljeća. Najbolje vrijeme za berbu je nakon prvih mrazeva. Gomolji se vade iz zemlje lopatom ili vilama
  • Širenje: Čičoka se može agresivno širiti, stoga je potrebno kontrolirati njezin rast
  • Skladištenje: Gomolji se mogu čuvati na hladnom i tamnom mjestu nekoliko mjeseci

Zašto je čičoka toliko popularna u permakulturi?

1. Otpornost: Čičoka je izrazito otporna biljka. Može uspijevati na različitim tipovima tla, u širokom rasponu temperatura i otporna je na mnoge štetnike i bolesti. To znači da je možete uzgajati i u nepovoljnim uvjetima, što je čini idealnom biljkom za preživljavanje

2. Jednostavnost uzgoja: Uzgoj čičoke je relativno jednostavan. Jednom posađena, čičoka živi mnogo godina i neprestano daje plodove. To znači da je možete uzgajati i bez puno iskustva u vrtlarstvu

3. Hranjiva vrijednost: Čičoka je bogata hranjivim tvarima. Sadrži vitamine, minerale, vlakna i inulin. Inulin je prebiotik koji pomaže u probavi i jačanju imunološkog sustava. Čičoka je također dobar izvor energije

4. Raznolikost upotrebe: Gomolji čičoke mogu se koristiti na mnogo različitih načina. Možete ih kuhati, peći, pržiti, dodavati juhama i salatama, pa čak i koristiti za izradu brašna i slastica. Može se jesti sirova!

5. Dug rok trajanja: Gomolji čičoke mogu se čuvati na hladnom i tamnom mjestu nekoliko mjeseci. To znači da možete imati zalihu hrane tijekom cijele godine

Ukratko, čičoka je izvrsna biljka za preživljavanje jer je otporna, jednostavna za uzgoj i bogata hranjivim tvarima. Lako se čuva u kućnim uvjetima duže vrijeme i može se upotrebljavati na mnogo načina

Dodatne prednosti čičoke

  • Prirodna zaštita od erozije: Čičoka ima dubok korijenski sustav koji pomaže u sprječavanju erozije tla
  • Privlači korisne insekte: Cvjetovi čičoke privlače oprašivače poput pčela i leptira, koji su bitni za oprašivanje drugih biljaka u vrtu
  • Dobar izvor biomase: Čičoka se može koristiti za proizvodnju biomase koja se može koristiti kao gorivo ili za izradu bioplastike
Cvijet čičoke

Mogući nedostaci čičoke

Iako čičoka ima brojne prednosti, postoje i neki nedostaci koje je potrebno uzeti u obzir:

  • Agresivno širenje: Čičoka može biti vrlo invazivna biljka koja se brzo širi putem podzemnih gomolja. Ako se ne kontrolira, može postati problematična u vrtu
  • Okus: Neki ljudi ne vole specifičan okus čičoke, koji se često opisuje kao orašast ili sličan artičoki
  • Teškoće pri skladištenju: Gomolji čičoke se relativno brzo kvare (suše) nakon vađenja iz zemlje. Za razliku od krumpira, čičoka duže ostaje svježa ako ostane u zemlji i vadi se tek kada zatreba
  • Određene zdravstvene tegobe: Iako rijetko, neke osobe mogu imati probavne smetnje nakon konzumacije čičoke

Moj zaključak

Iz vlastitog iskustva, mogu reći da je čičoku baš zabavno uzgajati. Moj teren je prilično zahtjevan i malo je biljaka koje baš žele tu rasti. Većinom nekako preživljavaju, uz dosta njege. Kukuruz kod mene naraste do koljena i debljine je olovke. Suncokret nisam nikad uspio uzgojiti. Voćke posađene prije 10 godina su još moje visine. Deseci sadnica koje su trebale biti šumski vrt, propale su zbog suše, korova, divljih životinja i sl. Čičoka odudara od tog prosjeka. Dok ovo pišem, čičoka posađena u proljeće sada je skoro 2m visine. Stabljike su debele, lišće bujno i zeleno. Kada sve oko mene pokazuje stres uslijed vrućine i suše, čičoka se zeleni. Oko nje ima nešto korova, ali čičoka to sama rješava. Ne smeta joj, a viša je i snažnija od većine korova. Jednostavno će zasjeniti sve što joj smeta.

Invanzivnost

Osnovna briga vezana uz čičoku je da ona ne “pobjegne” izvan predviđenog prostora. Širi se podzemnim izdancima i naredne godine može niknuti tamo gdje nije bilo u planu. Ja sam svoju zato posadio na vrlo specifičnu lokaciju. Radi se o “polju” od oko 100 m2 koje je sa svih strana omeđeno grmljem i cestom. Tako sam joj dao mnogo prostora, a van može jedino ako uspije prijeći cestu, što još nije zabilježeno.

Održavanje

Do sad je bilo potrebno zaista malo brige oko čičoke. U proljeće je posađena u prostor sa mnogo korova, na pravilne razmake u redove. Upravo zahvaljujući preciznoj sadnji, mjesec dana kasnije sam ju uspio pronaći u svom tom korovu. Oprezno sam ručnom kosom i srpom porezao sve što nije bilo čičoka. Usput sam i neke biljke čičoke porezao, nisam ih prepoznao. Kasnije je čičoka nastavila snažno rasti, a sva ova porezana se oporavila. Sada je prilično visoka, na tlu ima nešto korova ali ne smeta joj. Nikad nije navodnjavano niti čime gnojeno. Čičoka raste bolje od većine korova, i to je najzabavniji aspekt uzgoja. Takvim biljkama treba davati prostora, po meni.

Polje čičoke prije rezanja korova
Porezan i ostavljen korov “chop-n-drop”

Mogućnosti za polikulturu

Kako sam rekao, kod mene čičoka raste omeđena grmovima. Grmovi su lijeska, aronija, haskap, pasji trn, karagana. Sve biljke koje daju jestive plodove, i čine nepropusnu barijeru za čičoku. Usred tog prstena raste čičoka kao jedina biljka. Tamo gdje je lijeska najviša (4-5 metara) i stvara najviše sjene, tu je i čičoka najveća. Izgleda da joj to malo sjene baš odgovara, ili iz nekog drugog razloga voli susjedstvo lijeske. Vjerujem da u nekoj mjeri postoji konkurencija za ograničene resurse na plitkom tlu, ali tu bi svakako nešto drugo raslo. Vjerojatno livadna trava. Iz mog iskustva, za mlade grmove je sve bolje od guste trave, pa je čičoka ovdje poželjniji susjed. Ispod nje sigurno neće biti trave. Također, čičoka očito bolje podnosi ljetnu sušu tamo gdje je malo zasjenjena visokom lijeskom. Rekao bih da ovo partnerstvo dobro funkcionira i stvara zanimljivu polikulturu.

Mislim da je čičoka dosta dobar izbor da popuni prostor među takvim grmljem, drvoredom i sl. Koliko je realno da se još nešto uzgaja ispod čičoke, to ne znam ali privlačna je ideja. Od jeseni do proljeća, polje čičoke će biti gotovo prazno, beživotno. Vjerojatno se može iskoristiti taj period da se još nešto uzgoji. Kako je kod mene čičoka posađena u široke redove (preko 1m), ima dosta prostora u proljeće i rano ljeto. Ovaj prostor sam prepustio samoniklim biljkama koje čuvaju i obnavljaju tlo. Vjerojatno bi se moglo obogatiti bijelom djetelinom koja bi pomogla u akumulaciji dušika (azota). Ako bi čičoka rasla na još većem razmaku, vjerojatno bi bila dobar oslonac za visoki grah, prilično je čvrsta.

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 1

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Nikola

Nikola

Diplomirani permakulturni dizajner, praktičar, autor i urednik portala Perforum.info. Vlasnik sam obrta specijaliziranog za profesionalne usluge u permakulturi. Ako vam treba procjena zemljišta, dizajn, mentorstvo u primjeni permakulture, ili konkretni radovi na imanju za koje nemate dovoljno vremena, snage ili znanja, rado ću vam pomoći. Pročitajte više o meni.

Odgovori

Ne propustite: