BAŠTA HRANITELJICA

0
(0)

Iako se mnogi od vas besmisleno boje insekata, bez njih nema oprašivanja. Mi ih svojim strahovima odbijamo iz naše bašte, iz našeg života. Čovek je od svega prirodnog napravio nauku, nukearnu fiziku sa sve dezintegracijom suštine, pa tako u svakom segmentu svog života narušava skad. Onaj u duši pre svega. Kao što je po Tolu “drvo srećno zato što je drvo” tako bi i čovek mogao jednostavno samo da bude srećan. Vreme je da shvatimo da smo veličanstveni u svoj svojoj nesavršenosti i da možemo, i pored svih nevolja koje činimo planeti, da pokrenemo sebe u nekom boljem pravcu. Priroda vam je pravedna Mater.

Osim što je cveće grupa siderata koja višestruko leči naše tlo i miri odnose u predelu korena, privlači i oprašivače. Ovde i nastaju najveće greške kod sadnje, a to je prekomernost. Umerenost u svim segmentima života je lekovita. Ona usklađuje odnose. Kada uvodite cveće u jednu bio baštu tada je važno da postavite sebi cilj: da li želite hortikulturalnu baštu ili baštu hraniteljicu. Od tog odgovora zavisi i doza umerenosti. Obe daju jasnu poruku Nebu ali samo jedna daje i dovoljno plodova.

Tokom svoje višegodišnje “poslušnosti biljkama” zaključila sam:

  1. Bašta hraniteljica ne sme da ima više od 20% cveća i tu je kombinacija važna.
  2. Oprašivače morate cvećem da dozovete u baštu ali oni moraju da se hrane nektarom cveća povrća.

Kombinacija cveća kod bašte hraniteljice je sledeća:

  • cveće i podzemne kulture: podnosi do 50% cveća i tu je mesto za većinu medonosnih biljaka.
  • cveće i visoke nadzemne kulture: podnosi prisustvo do 30% cveća. Cvetovi ovih kultura se nalaze uglavnom iznad cveća i nema uticaja na oprašivanje.
  • cveće i niske nadzemne kulture: podnose samo 10% cveća i ta cifra se takođe mora kontrolisati tokom rasta.Paprike i kadifice su odlična kombinacija zbog uticaja korena kadifa na nematode, što je čest problem paparika, ali ako broj kadifica prelazi dozvoljeni nivo neće biti efikasnog oprašivanja.

Boje koje privlače insekte su plava, bela, žuta i ljubičasta. Crvena ne. I tu morate raditi dobre kombinacije.

Vreme cvetanja cveća mora da se odvija u talasima pa je dobro rasporediti vrste cveća u skladu sa tim: večernjica prva cveta, neven pa kadifice, nastavljaju se kosmosi i dalije i na kraju amaranti i suncokreti.

Uskoro ću napisati nešto više o nacrtu bašte hraniteljice.

Dobila sam na poklon novi termin za sinergiju biljaka – biljno kumstvo (by Piva). Meni zvuči kao duhovna veza među biljkama.

Izvorni tekst: Facebook

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

biljana

Biljana Banović

Osobni blog: Trag biljke

Uzgoj vlastite hrane je imperativ! Lakoća je i ljubav. Treba vam samo inicijacija u " taj svet vrtlara", a to je uglavnom stres i potreba za srećom.

Odgovori