Bunloit – projekt obnove prirode i povratka ljudi

0
(0)

Bunloit je daleko od naših krajeva, skroz na sjeveru Škotske, ali ima zajedničke osobine sa mnogim našim krajevima. Smješten na zapadnoj obali jezera Loch Ness, u podnožju planine Meall Fuar-Mhonaidh, ovo je nekad bila kolijevka bioraznolikosti. Prostor se sastojao od proplanaka, šuma, pašnjaka, te kultiviranog zemljišta koje su koristili malobrojni stanovnici još od 16. stoljeća.

Nakon 2. sv. rata, stanovništvo je odselilo, a zemljišta su prodana ili dana u zakup kao pašnjaci. Danas je Bunloit posjed na 511 hektara koje je 2020. godine kupio Jeremy Leggett sa idejom ponovnog naseljavanja, odnosno formiranja nove zajednice.

Jeremy i njegova supruga Aki Maruyama, uz pomoć tima stručnjaka proteklih godinu dana razvijaju plan za obnovu prirodnih staništa, povećanje bioraznolikosti, te povratak divljine na ovo područje. Plan je razviti profitabilno, održivo, regenerativno gospodarstvo od kojeg će koristi imati i priroda i lokalno stanovništvo.

Prije nekoliko dana, Jeremy je održao prezentaciju ove ideje na Summitu za ruralna staništa. Ako vam engleski nije problem, pogledajte prezentaciju, možda može poslužiti kao motivacija ili model da se nešto slično i kod nas pokrene.

Više informacija: https://www.bunloit.com/

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Odgovori

Ne propustite: