Sito za kompost

17 komentara na forumu Autor: Dzionik zadnji komentar: 12/04/2015 21:09 od fazy

To je motor od mašine za sušenje veša 500w, kompletan sa redukcijom i kaišom. Malo je brži nego što bi trebalo ali radi posao. Mreža nije mreža jer kod nas niko ne radi takve mreže?!? nego perforirani lim 10x10mm. Sasvim dovoljno da veće gliste ispadnu na kraju, mada one manje ipak produ kroz okca.
Točkići su od rolera i to je zaista odlično bešumno rešenje.
Postolje je ‘originalno’ postolje za bure koje sam samo produžio.
Bure je bilo havarisana i polutrula kršina, ipak sam trebao da stavim neko novo jer dosta skakuće.
Ovo je zaista verzija 6.01, godinama pravim kojekakve skalamerije koje ne rade. Sve su bile vibracione varijante koje su zaista mnogo komplikovanije za napraviti jer moraju da imaju precizne brzine, težine, nagibe, pomake, ekscentre, kontra tegove itd, itd..
Iako je kompost bio baš vlažan i lepio se za sito ipak sam mogao da prosejem ovih 3-4m3 lagano za jedan dan.
Ovo će mi biti ujedno i mašina za pravljenje semenskih bombi, nešto slično sam već pravio pa ću spojiti sa ovom konstrukcijom. Sve zbog permakulturnog principa multifunkcionalnosti:-)
Ako nameravate da pravite nešto slično, odmah odustanite od vibracionih varijanti, ovo je prava stvar. Pretpostavljam da bi mogao i motor od veš mašine na manjoj brzini i sa odgovarajućom remenicom da završi posao.

17 komentara na forumu Autor: Dzionik zadnji komentar: 12/04/2015 21:09 od fazy

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.