2 godine primjene permakulture u pustinji

0
(0)

Možda mislite kako nemate dobru zemlju u svom vrtu, pa je to razlog što ništa ne uzgajate. Rijetko tko ima idealne uvjete, a ako ima, vjerojatno je mnogo radio da ih osigura. Ili je suviše zbijena, ili nedostaje hranjiva, pjeskovita ili kamenita. Što bi rekli da vam okoliš izgleda kao na donjoj slici, da je kiša zadnji put pala prije godinu dana? Rekli bi da to nije mjesto da se zasadi vrt? Neki misle suprotno, za neke je upravo to pravo mjesto da se nešto sadi.

Uvjeti u pustinji

Umirovljena učiteljica Abla

Abla je učiteljica u mirovini, živi u Jordanu, a na slici je njen okoliš. To su uvjeti s kojima raspolaže. Prije nešto više od dvije godine, ona je pohađala tečaj za permakulturu koji se održavao u blizini njene kuće. Dio je to projekta “Greening the desert” kojeg je započeo Geoff Lawton prije 10 godina. Cilj projekta je da formira sustav ozelenjivanja pustinje te da educira mještane kako bi sudjelovali u tome. Abla je upravo to i učinila. Nakon završenog tečaja ozbiljno se uhvatila posla.

Hvatanje kišnice i navodnjavanje

Hvatanje kisnice

U njenom kraju, kiša je izuzetno rijetka pojava. Stanovnici ovise o vodi koja im se dostavlja u ovakvim tankovima. Ipak, kada kiša konačno padne, Abla ju usmjerava sa krova u prazni tank, koji je spojen na sustav navodnjavanja. Kap po kap, kišnica se ispušta štedljivo pod svaku posađenu biljku.

Izgradnja humusa

Izgradnja humusa

Abla zna kako je humus izuzetno dragocjen. On je najhranjiviji sloj tla i odlično zadržava vlagu. Humus se gradi kompostiranjem, tj. razgradnjom organskog materijala. Abla je ispočetka morala sav organski materijal donositi u svoj vrt. S vremenom, u vrtu su počele rasti biljke koje odbacuju lišće i dodaju novi sloj humusa. Posadila je i brzorastuće bilje koje redovito reže i stabljike ostavlja na tlu.

Zaštita od sunca

Zastita od sunca

Suviše sunčeve energije ne djeluje baš povoljno na mladi vrt usred pustinje. Prebrzo isušivanje tla je veliki problem u ovakvoj klimi. Abla je ispočetka vrt štitila umjetnim sjenilima, ali je posadila i penjačice. Nakon dvije godine, biljke su toliko narasle da već osiguravaju značajnu sjenu za vrt. Sada je mnogo ugodnije i boraviti u njemu.

Sadnice

Sadnice

Abla ima još mnogo posla da u vrtu uzgoji sve što je zamislila. Za to joj treba mnogo novih sadnica. U zasjenjenom dijelu vrta, iza kuće, izradila je police od otpadnog drveta. Na njima uzgaja mlade biljke iz sjemena ili reznica. Njeguje ih dok ne narastu dovoljno da se posade na trajno mjesto.

Rezultat u 2 godine

Vrt u pustinji

U dvije godine, već se vidi ogroman napredak. Ovako vrt izgleda sa krova ove marljive učiteljice. Dnevno, Abla radi pola sata do sat svakoga dana. Vrt joj već sada osigurava mnogo hrane.

Što bi Abla preporučila drugima u sličnoj situaciji?

Učinite to, nije teško, svatko može. Ako ne radi sebe, učinite to za svoju djecu. Ako nije sada vrijeme za to, kada je? Učinite to! To je ono što trebamo na ovoj planeti. Počnite!

Abla, umirovljena učiteljica i pustinjska vrtlarica

Ako vas zanima malo više informacija o vrtu, pogledajte kako on trenutno izgleda:

A pogledajte i malo više detalja o Abli, kako je počela, zašto, koje su poteškoće i kako ih rješava:

Zašto je to i za nas važno?

Vjerojatno nitko od nas nema baš ovako surove uvjete za uzgoj. Živimo u predivnoj zemlji i uživamo idealnu klimu. Često toga nismo ni svjesni. Kada pogledamo ovakav video, kada vidimo koliko se netko trudi samo da bi dobio kakav zeleni listić… Onda moramo biti svjesni kakvim blagom raspolažemo, i uložiti maksimalan napor da to blago i zaštitimo od uništenja. Budemo li to blago olako shvaćali, jednog bi dana i naša djeca mogla ovako živjeti.

Više informacija o projektu Greening the Desert na sljedećem linku:

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Nikola

Nikola

Diplomirani permakulturni dizajner, praktičar, autor i urednik portala Perforum.info.

Odgovori

Ne propustite: