Invanzivnost biljaka

21 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 16/01/2014 11:06 od javorka

Dobio sam prijedlog da otvorim temu o invanzivnim biljkama koje sigurno rade velike štete za autohtoni ekosustav. Ako znate za neke invanzivne vrste, otvarajte nove teme s njihovim nazivima, a ovdje možemo komentirati pitanje invanzivnosti općenito.

Recimo, kako znamo da neka od danas “domaćih” vrsta ne bi bila smatrana invanzivnom prije mnogo godina? Možda bi ljudi, da su bili na sadašnjem stupnju razvoja bili prije nekoliko milijuna godina, spriječili pojavu jasena, ili hrasta u europi? Kako možemo znati da današnje invanzivne vrste neće zapravo obogatiti neko područje nakon što se priroda ponovno stabilizira?

Još jedan argument protiv invanzivnosti kaže da većina vrsta ne bi bila invanzivna da čovjek nije raskrčio šume i napravio od njih oranice. Korovi, ili inzavzivne biljke, su onda samo lukav potez prirode da se obnovi. Bira invanzivne vrste koje su pioniri, i koji će svoje mjesto ustupiti drugim, sporije rastućim biljkama, kad za njih pripreme teren.

S druge strane, mnoge biljke nisu invanzivne zato što su uspješnije od svoje lokalne braće, nego zato što neki karakterističan predator koji ih je gnjavio u njihovoj domovini za sada ovdje ne može preživjeti. Tako invanzivna vrsta s vremenom može potpuno opustošiti jedan ekosustav, dovesti do izumiranja organizama i mikroorganizama koji ovise o nekoj autohtonoj biljci, dovesti do pojave monokulture, nakon čega možda neka bolest istrijebi i tu invanzivnu vrstu i iza sebe ostavi pravu pustoš.

Što mislite? Treba li svakoj biljci dati da pokaže svoj potencijal, ili treba ulagati napore da se sadašnja bioraznolikost zadrži bez bitnih promjena?

21 komentara na forumu Autor: Nikola zadnji komentar: 16/01/2014 11:06 od javorka

Ako vam se svidjelo, podijelite sa prijateljima:

Sa foruma

Ovaj tekst je izvorno objavljen na forumu, te je automatski kopiran na portal. Ako imate komentar, posjetite forum. Ako mislite da portal zaslužuje kvalitetniji sadržaj, vjerojatno ste u pravu. Dobro bi nam došla vaša pomoć u tome. Ako možete nekako pomoći u radu portala, aktivno se uključiti u objavljivanje sadržaja ili na neki drugi način, slobodno se registrirajte kao autor ili kontaktirajte administratora portala.