Što se nauči na tečaju permakulturnog dizajna

5
(1)

Recimo da ste u situaciji da možda odete na tečaj za permakulturni dizajn (PDC). Dvoumite se jer ne znate hoćete li na tečaju naučiti nešto zaista korisno. Ja vam ne mogu reći bi li trebali ići ili ne. I mene su slična pitanja mučila prije nekoliko godina. Ipak sam se odlučio za tečaj. Danas mogu reći nešto više o tome i možda pomoći u odluci.

Može li se permakultura naučiti bez tečaja

Ne vidim zašto ne bi moglo. Oni koji su je izmislili i počeli sa prvim tečajima nisu osobno bili na tečaju. To su Bill Mollison i David Holmgren. Ipak, oni su već posjedovali izuzetno znanje i iskustvo od ranije. Bili su dovoljno inovativni da sve povežu u izuzetan sustav. S vremenom, nova su se znanja i iskustva u permakulturi akumulirala, i to iz cijelog svijeta. Pokušati sve to naučiti samostalno, iz knjiga, video klipova, vlastitih eksperimenata… Moguće je, ali za to zaista nema potrebe. Permakultura se svodi na to da koristite ono što imate na raspolaganju. Sada kada su tečajevi tu, mislim da je razumno iskoristiti ih. Permakultura se primjenjuje cijelog života u svim aspektima života. Dovoljno da jednom napravite neku skupu pogrešku koja se mogla izbjeći znanjem sa tečaja, i već niste napravili nikakvu uštedu.

Koliko treba vremena

Po definiciji, 72 sata tečaja permakulturnog dizajna bi trebala biti dovoljna da se nazovete permakulturnim dizajnerom. Ipak, to je tek početak. Nastavak slijedi kod vas u kući, u vrtu i u životu. Slično kao sa učenjem čitanja. U školi naučite slova, ali još ne znate čitati. Potrebne su još godine da zaista vješto čitate, da to radite sa lakoćom i ljubavlju. Netko će pomisliti, pa ako moram kod kuće učiti, što sam onda uopće išao na tečaj?

Ja sam prije tečaja permakulturu proučavao nekih godinu – dvije. Čitao sam gomile dostupnog materijala. Pogledao sam sve filmove koje sam uspio naći. Ipak, na tečaju se dogodila promjena. Ne znam je li se dogodila i drugim polaznicima. Jesu li uopće svi shvatili o čemu su nam govorili? Možda je zapravo i dobro doći nekako pripremljen na tečaj, da se ima što posložiti. A posloži se. Nakon tečaja sam čitao iste materijale, gledao iste filmove, ali drugim očima.

Dio permakulturne edukacije je i trening. To ne možete dobiti na samom tečaju. Da se poslužim još jednom analogijom. Netko vam u par sati može pokazati kako se vozi auto. Ipak, dobar vozač postajete tek nakon mnogo vježbe.

Za što ste spremni nakon završenog tečaja

Tečaj je koncipiran tako da vas osposobi za samostalno dizajniranje vlastitog komada zemlje na permakulturni način. Tzv. permakulturni dizajn. To znači da ćete imati neku blagu predodžbu o tome na što sve trebate misliti. To ne znači da će vaš dizajn biti sjajan, niti da će zaista dati neke rezultate. Kao što sam rekao, pravu vještinu stječete još godinama. Za manje projekte, elemente tog dizajna, posve sigurno ćete sada imati bolja rješenja. Naučiti ćete da ne postoji samo ono što većina radi, i da često i nije najbolje ono što većina radi. Tečaj vam neće dati jasan odgovor na to što bi vi osobno trebali raditi. Samo će vam pokazati da imate bezbroj različitih mogućnosti i da morate dobro o njima sami razmisliti.

Hoćete li naučiti vrtlariti, graditi, reciklirati?

Ovisno o predavaču, moguće je da to naučite. Također, moguće je da ste već sad mnogo vještiji vrtlar ili graditelj od predavača. Uopće se ne radi o tome. Permakultura ne funkcionira tako da vam netko kaže što i kako da posadite. Za tako nešto tečaj ne bi niti bio potreban. Radi se o tome da uvjete koje vi imate, nema nitko drugi na svijetu. Ne postoji rješenje koje je dobro za sve. Ako vam netko ponudi takvo rješenje, ono može biti bolje od nikakvog rješenja. Može vas zadovoljiti. Ipak, permakultura će vas naučiti da sami vidite cijeli spektar rješenja i da prepoznate koje je ono pravo ZA VAS. To što vam na tečaju netko pokazuje vlastite rezultate ili rješenja, ne znači da od vas očekuje da to oponašate. On je do svojih rješenja došao uzimajući u obzir vlastite mogućnosti i potrebe. Ne vaše.

Premalo uputa

Mnogo puta sam čuo komentar na knjigu ili video koji kaže kako je autor dao premalo uputa. Primjerice, izgradio je branu i sad ima jezero. Vas zanima kako je to napravio. To vas ne treba zanimati. Znam da vas zanima, i mene zanima. I ja bih htio da se meni jezero pojavi u dvorištu, da mi sve buja u vrtu. To se neće dogoditi tako što doznate kako je autor nešto napravio, već ako počnete razmišljati poput njega.

Zamislite da želite napisati roman. Došli ste na tečaj kod priznatog pisca. On vam priča o tome zašto piše, kada i kako piše, možda i koliko zarađuje pisanjem. A vi samo želite zaviriti u njegov najnoviji roman i prepisati ga. Ili koristiti istu olovku, sjediti zaistim stolom. To vas ne čini piscem, i vaš roman ne može imati jednake rezultate kao izvorni. Jednake ili čak bolje rezultate možete postići tek kada pisanju pristupite na jednak način kao i pisac kojega želite slijediti.

Hoćete li zaista nastaviti sa edukacijom nakon tečaja?

Nećete. Kao što mnogi ljudi završe školu za vozača pa više nikad ne voze. Išli su zato što su imali višak novca, pa da to potroše. Šalim se, naravno. Tečaj za permakulturni dizajn će biti uspješan ako shvatite barem jednu stvar. Primjenom permakulture sve što radite može biti uspješnije. Možete imati više slobodnog vremena, bolje raspolagati kućnim budžetom, bolje raditi svoj posao. Ako nastavite sa treningom, nalaziti ćete sve više primjena za permakulturu. Ona je bazirana na prirodnim sustavima, a to su sustavi koji su se pokazali kao najučinkovitijim, najdugovječnijim i najuspješnijim. Primjenom permakulture slijedite najstarijeg i najpametnijeg živućeg učitelja na planetu, prirodu.

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 1

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Nikola

Nikola

Diplomirani permakulturni dizajner, praktičar, autor i urednik portala Perforum.info.

Odgovori

Ne propustite: