Tečaj permakulturnog dizajniranja u Splitu – listopad / studeni 2022.

0
(0)

Tečaj permakulture je ponovo u Splitu!

PRIJAVA ovdje: https://forms.gle/griUWjyxmWisd6L89

Jesen je već 4. godinu zaredom zadužena za našu organizaciju tečaja permakulturnog dizajniranja na području Splita. Zanimljivo je da ga uvijek donosimo u tom periodu godine otkada surađujemo sa udrugom Hrvatska permakultura na organizaciji istog. Predavanja i praktičan rad će se održavati uglavnom vikendima kroz mjesec listopad i studeni na području Splita. U nastavku teksta možete pročitati o dobrobitima polaganja samog tečaja kao i o edukatorima koji će vas voditi kroz cijeli proces.

Bez obzira imate li samo stan, vrt, imanje, komadić betona ili možda radite s grupom ljudi u smjeru ostvarenja zajedničke dobrobiti, tečaj permakulture je dobar temelj za osmišljavanje učinkovitijih sustava koji štede energiju, vrijeme, novce i živce kao i kreativnu primjenu tehnika koje uz lako dostupne resurse grade tlo, bolja rješenja za stanovanje i bolje odnose u zajednici, povećavaju urod i obogaćuju okoliš.

Permakulturni dizajn integrira tradicijska i suvremena znanja i vještine te oblikuje životni prostor oponašajući prirodne procese. Dizajnirati možemo gotovo bilo što: svoju ili tuđu kuću, stan, imanje, organizaciju, kvart, pa čak i posao. Riječ je o intenzivnom tečaju permakulturnog dizajniranja (Permaculture Design Course, PDC) koji sadrži 72 sata predavanja, interaktivnih modula i praktičnih radionica kroz koje polaznici usvajaju permakulturnu etiku i vještine dizajniranja, upoznaju se s raznim tehnikama i praktičnim rješenjima koje mogu samostalno primjenjivati u svakodnevnom životu, a dobivaju priliku uz stručno mentorstvo osmisliti konkretan dizajn za vlastite projekte.

Permakultura je praktičan dizajn održivih sustava i globalni društveni pokret za stvaranje lokaliziranih i otpornih zajednica. Ukratko permakultura je nova, održiva kultura!

Program je raspoređen kroz produljena tri vikenda, četvrtkom i petkom od 17:00 do 21:00 te subotom i nedjeljom od 9:30 do 19:00 sati (uključujući pauze za ručak), uz eventualne minimalne izmjene u dnevnoj satnici. Nakon svakog vikenda polaznici će imati tjedan odmora, kako program ne bi bio pre intenzivan te kako bi sudionici imali više vremena za primjenu naučenog u privatnom životu i pripremi za izradu zajedničkih završnih projekata dizajna. Također, vikendi bez programa tečaja, poslužit će za organizaciju druženja sa trenutnim članovima udruge kao mogućnosti za dodatnom edukacijom i aktivnim uključenjem u programe i projekte.

Termini održavanja tečaja

20. – 23.10.
3. – 6.11.
17. – 20.11.

Voditeljica tečaja i glavna edukatorica

Gordana Dragičević – diplomirala je fiziku, ali se posvetila izgradnji pravednijeg i solidarnijeg svijeta uz ekoaktivizam i permakulturu. Supokretačica je nekoliko urbanih inicijativa, bavi se edukacijom te mentorira aktivne pojedince i građanske inicijative u zajednici. Posebni interesi u permakulturi su joj sistemski dizajn, samoorganizacija te održivi sustavi za uzgoj hrane uz polikulturu, trajnice i samoniklo jestivo bilje. Permakulturnu diplomu stekla je 2013. godine otkad vodi 72-satne tečajeve, a od 2015. je certificirana tranzicijska trenerica.

Edukatori i facilitatori

Antonija Mihaljević – permakulturna dizajnerica i biovrtlarica sa bogatim iskustvom korištenja različitih prirodnih tehnika u vrtlarstvu. Aktivna u prikupljanju tradicionalnih sorti sjemena i voditeljica sjemenarske sekciji i prve Dalmatinske banke sjemena u osnivanju. Organizirala više javnih razmjena sjemena. Voditeljica vrtlarskih radionica i drugih edukacija na temu vrtlarstva i specifičnih tehnika vrtlarenja i unapređenja kvalitete tla.

Davor Matošić – permakulturni dizajner sa specijalnim fokusom na obnovljive izvore energije, održivo upravljanje vodnim resursima te njihovom međupovezanošću. Promatrač i predan učenik ekološke sukcesije, uživa u otkrivanju novih spoznaja te njihovo dijeljenje sa drugim entuzijastima. Dugogodišnje permakulturalno iskustvo pretače u praktične aspekte uzgoja hrane, generiranja energije te permakulturalnog dizajna i edukacije, imajući na umu sve specifičnosti dalmatinske klime i tla.

Ivan Mateljan – magistar inženjer građevinarstva i permakulturni dizajner u području prirodnog graditeljstva sa interesom za razvoj održivih zajednica. Bavi se projektiranjem i izvođenjem te koordinacijom građevinskih radova na urbanim i ruralnim područjima te posjeduje široko znanje o tehnologijama i materijalima tradicijske gradnje i restauracije.

Marin Kanajet – diplomirani sociolog i filozof, maslinar i permakulturni dizajner. Aktivan u promociji permakulture i permakulturnih principa u svakodnevnom životu te razvoju edukativnih materijala za ekološko obrazovanje kao i uspostavi splitskih urbanih vrtova. Predsjednik udruge Permakultura Dalmacija i član predsjedništva udruge maslinara Kaštela Mastrinka sa višegodišnjim iskustvom rada na unapređenja maslinarskih praksi i tranziciji prema regenerativnim pristupima upravljanju maslinicima.

Nenad Maljković – permakulturni dizajner s posebnim interesom za društvene i ekonomske aspekte permakulture, društveni poduzetnik i prevoditelj. Faciltator specijaliziran za učinkovitu suradnju u grupama te osobito u virtualnim timovima. Kod nas djeluje kao član Tranzicijskog središta za Hrvatsku, a međunarodno je član kolektiva Greaterthan. Radi na povezivanju praktičara regenerativnih kultura od lokalne do globalne razine.

Vedrana Vučenović – permakulturna dizajnerica sa preko deset godina iskustva u različitim aktivnostima razvoja društveno korisnih programa i projekata kao što je Biciklopopravljaonica u Splitu. Autorica je edukativnih modula te predavačica na tečaju Uvod u urbanu permakulturu.

Zoran Vukšić – zainteresiran za recikliranje, reuporabu, diy projekte. Vrtlar koji je doživio osobnu evoluciju sa “konvencionalnog” vrtlarstva, uz upotrebu oranja, frezanja, kopanja i kemijskih sredstava, do vrta koji uz upotrebu regenerativnih poljoprivrednih metoda funkcionira i dobro rađa. Vrt tretira kao dio eko sustava. Posebnu pažnju posvećuje izgradnji zdravog tla, koristeći kompost i malč i općenito potiče bioraznolikosti flore i faune, kako u tlu tako i iznad njega.

Moduli

• uvod u permakulturu; stanje društva i okoliša

• permakulturna etika i principi; sistemski dizajn i tehnike permakulturnog dizajniranja

• čitanje krajolika, analiza i mjerenje terena, iscrtavanje osnovne karte u mjerilu

• briga o tlu, razumijevanje mikroekosustava tla, tehnike za analizu i poboljšanje kvalitete i plodnosti tla, kompostiranje

• biljne zajednice u prirodi i korisne biljke: od biljaka indikatora tla, do šuma

• uzgoj hrane: vrtlarenje, njive, šumski vrt, agrošumarstvo, regenerativna poljoprivreda

• životinje u permakulturnom sustavu

• voda: voda u krajoliku, sakupljanje vode, pročišćavanje i recikliranje otpadnih voda

• energija: energetska učinkovitost, jednostavne pasivne tehnologije, obnovljivi izvori energije

• održivo graditeljstvo: gradnja prirodnim i recikliranim materijalima

• urbana permakultura: tehnike za male prostore, zgrade i održive kvartove

• društvo: održive zajednice, odnosi, grupni rad, suodlučivanje

• lokalizirana dobra ekonomija

• tranzicijski pokret

• praksa dizajniranja: zadnja tri dana tečaja polaznici izrađuju permakulturne dizajne za stvarne projekte po svom izboru

Međunarodno priznati certifikat dobivaju polaznici koji sudjeluju na više od 80% modula, te na izradi i prezentacijama dizajna na kraju tečaja. Organizator tečaja je udruga Permakultura Dalmacija, uz podršku udruge Hrvatska permakultura. Predavanja i praktičan rad na terenu održavat će se u Splitu. Predvanja će se održavati u prostoru “Razred” na 3. katu Doma mladih Split, Ulica slobode 28, a točnu lokaciju terenskih aktivnosti i detaljan raspored ćete dobiti naknadno na e-mail svima kojima se odobri prijava na tečaj.

Cijena tečaja je 2.100,00 kuna (278,72 eura) dok je za umirovljenike i članove udruge Permakultura Dalmacija (koji su se učlanili do objave tečaja 19.09.2022.) cijena 1.900,00 kuna (252,17 eura).

Prijave su obavezne unaprijed i broj mjesta je ograničen. Za prijavu molimo da ispunite svoje podatke u ovom kratkom obrascu: https://forms.gle/griUWjyxmWisd6L89

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se mailom na: pkd.radionice@gmail.com

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Odgovori

Ne propustite: