Učenički projekti za održivi razvoj

Mlade se često ne percipira kao važne aktere u pitanjima održivog razvoja ili kao aktivne sudionike u lokalnoj ili školskoj zajednici. Donosimo primjere četiriju volonterskih akcija srednjoškolaca koje će vam promijeniti mišljenje:

“50 cent” humanitarna akcija u Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju

Kroz period od godinu dana učenici su skupljali plastične boce te ih periodički odnosili na reciklažu. Uz to, učenici smjera “grafički urednici dizajneri” su osmislili grafički logo za ove volonterske akcije koji je potom korišten za izradu majica. Nakon godinu dana, dio sredstava prikupljenih od boca učenici su uložili u kupnju poklona za djecu iz Doma sv. Josipa, a ostatak im donirali. Povod je bio blagdan sv.Nikole te su darovi jako obradovali djecu iz doma.

“Mladi protiv vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama” volonterska akcija u Prvoj ekonomskoj školi u Zagrebu

S obzirom na panedmiju, ove školske godine mladi su puno više vremena proveli na Internetu, kako prateći nastavu, tako i na društvenim mrežama. Učenici su primjetili da se tako povećala i količina nasilja u virtualnom prostoru, te kroz ovu volontersku akciju odvojili svoje vrijeme kako bi detektirali i saželi sva neželjena ponašanja na društvenim mrežama koja se tiču komunikacije maloljetnika. Potom su osmislili načine kako reagirati na to nasilje te izradili brošuru dostupnu svim učenicima škole.

“Učenici za učenike” projekt u Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju

Inspiriran filozofijom ponovne uporabe kao alternativom konzumerizmu, ovaj projekt je okupio učenike oko uređenja unutrašnjih i vanjskih prostora škole. Pronalaskom besplatnog namještaja preko internetskih stranica i društvenih mreža, kreirana je otvorena knjižnica na čijim policama si učenici mogu razmjenjivati knjige i druge predmete, a kaučevi smješteni između polica služe kao mjesto za odmor. U istom duhu nekonzumerizma je uređena i vanjska učionica čiji “krov” čine stari kišobrani, a namještaj je izrađen od paleta.

“Volontiraj znanjem” projekt u Prvoj ekonomskoj školi u Zagrebu

Trideset troje učenika drugih razreda odlučilo se volontirati kako bi pomogli kolegama sa školskim obavezama i učenjem. Učenici su svoja znanja stečena u školi, ali i izvan nje, dijelili s učenicima koji su imali teškoće u usvajanju i razumijevanju gradiva. Glavna uzrečica i moto ove volonterske akcije “Podijeli svoje znanje onima koji znaju manje!” je upravo i najbolji opis ovih vršnjačkih online intrukcija. Uz pomoć kolegama u područjima Računovodstva, Matematike i Hrvatski jezik, učenici su također promovirali svijest o važnosti solidarnosti i međusobnog pomaganja.

Sve navedene aktivnosti odvile su se kao dio projekta “Održivi razvoj društva kreće od mladih” u kojem organizacije civilnoga društva pridonose razvoju kompetencija i aktivnog sudjelovanja mladih u području održivog razvoja. Nositelj projekta je Life Potential udruga, a partneri su ODRAZ, Prva ekonomska škola Zagreb i Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.

Ako vam se svidjelo, podijelite sa prijateljima:

Nikola Bošnjak

Vodim brigu o ovom portalu kao zajedničkom dobru naše zajednice.