Zmajev rep
0 komentara na forumu Autor: Harp zadnji komentar: 13/04/2017 22:24 od Harp
Zmajev rep (za 4 obroka)
Zmajev rep mozete napraviti ukoliko se nalazite blizu zmajeva gnjezda, te imate u vrtu ostale zacinske trave koje rastu u to vrijeme.
Potrebno opcenito:
– 24 sata prethodnog natapanja u vodi (dakle radi se za sutradan)
– prikladni lonac (veci, npr 3-5L) s adekvatnim poklopcem
– drvena kuhaca koja nece moci upasti u lonac
– kuhalo s regulacijom
– noz veci i dascica
– masinica za mljevenje mesa (pozeljno, vrlo pozeljno)
– zdjele
– vaga (potpuno nepotrebna)
– oko 2h pripreme – od pocetka do serviranja
Potrebne supstance:
– 5 kom. bambusovih izdanaka duzine oko 30cm, debljine 5cm (to je cca 500 – 800g ociscenih i natopljenih izdanaka – drugi dan vagano)
– 2 kom. glavice luka fi=6cm (obicna zuta kapula)
– 1 cajna zlicica soli (poravnata s rubom, ne kao planina!)
– na vrh kavene zlicice mljevene ljute paprike (cca volumen suhog zrna kukuruza)
– 23 grancice lisca persina i celera u omjeru 5:1
– 1 snicla od neke zivotinje, recimo govedina (purica), velicine dva dlana (to je samo za aromu)
– ulje (kao suncokretovo) da pokrije tanko dno lonca – cca 50 mL
– voda (samo kao pomocno sredstvo) za natapanje
Postupak.
1. Ocistiti i prirediti bambuse (mozete vidjeti od japanke s velikim santoku nozem video na internetu kako to najlakse napraviti), te ih tako narezane staviti u zdjelu napunjenu vodom da se namacu 24h. Time ce se uviti i postati stakleno krhki uz potpuni gubitak gorcine.
2. Sljedeci dan se neposredno prije kuhanja ocijede od vode, voda baci (zalije se cvijece), bambusi ostanu u zdjeli.
3. Montira se masinica za mljevenje mesa. Najprije se samelje par najdebljih komadica bambusa (samo da zapune slobodni prostor u masinici), pa potom se samelje dva komada ociscenog luka.
4. u lonac se stavi malo ulja da pokrije dno, pec se podesi na umjereno, i u to se ubaci produkt tocke 3., koji se ravnomjerno rasporedi po dnu lonca. Tako se to ostavi (bez poklopca) da se lagano dinsta. Onog trenutka kada se luk pocne lagano rumeniti (smedjkasta boja na dnu i karakteristican miris), ovaj proces je gotov. Vazno: ne smije se na prejako podesiti temperatura da luk ne postane zrtva pozara; ovo treba trajati cca oko 30min.
5. Dok se tocka 4. radi, pripremi se meso, tako da ga se nareze na kockice velicine stranica 7mm.
Kada je tocka 4. gotova onda se meso ubaci u lonac i promijesa, te nastavi dinstati 15min od kada se izgubi crvena boja.
6. Dok se odvija tocka 5., putem masinice iz tocke 3. se samelje lisce persina i celera skupa s pripadajucim grancicama. Potom se masinica razmontira i sve ostatke zelenila iz nje se isto pridruze rezultatu u zdjelici, te potom opere i spremi.
7. Kada je tocka 5. gotova, ubaci se rezultat tocke 6. u lonac, potom se doda sol i ljuta papricica, pa sve promijesa u homogenu smjesu koja se dinsta oko 10 min (jos uvijek nema poklopca). Povremeno se promijesa.
8. Po zavrsetku tocke 7., u lonac se stavi oko pola kolicine iz tocke 2. (pripremljenih bambusa), i dobro promijesa dok ne postane homogeno. Potom odmah se doda i druga polovica i isto promijesa do homogenosti. Ono sto je tu vazno spomenuti, je da se deblje stabiljke bambusa u prvim trenutcima ove tocke kuhacom razlome u komadice od 3cm (krhki su, samo ih se stisne i puknu), kako ne bi bili nezgrapni pri jelu (grijanjem se ubrzo omeksaju i nece se moci tako lako razlomiti!) Sada se to poklopi i dinsta bez ikakvog dodavanja vode oko 30min, uz par mijesanja. To je potom gotovo, odmah za servirati, i dobro pase uz domaci kruh. Moze se i podgrijavati sutradan.
Vazno: iza svakog mijesanja u svim relevantnim tockama, treba poravnati sadrzaj ravnomjerno po dnu lonca, sto se podrazumijeva, kako bi para ravnomjerno zagrijavala smjesu.
Jelo je hrskavo i socno, lagano za probavu i pripremu. Bambus ima specificnu blagu biljno-travnastu aromu, i pogodno je za pripremu u vremneu pupanja bambusove sume hrane.
0 komentara na forumu Autor: Harp zadnji komentar: 13/04/2017 22:24 od Harp