Charles Dowding – životni put i priča o vrtlarenju bez kopanja
Izvor: https://charlesdowding.co.uk/charles-dowdings-life-and-his-story-of-no-dig/
Prijevod: Nikola Bošnjak, objavljeno uz dozvolu autora (Charles Dowding)
Razvijam metode organskog vrtlarenja koje štede vrijeme, s posebnim fokusom na vrt bez kopanja (no-dig). Sa vama, čitaocima, dijelim svoja otkrića kako bi naše vrtlarenje bilo brže i učinkovitije. Uz no-dig metodu kao osnovu, iskušavam i publiciram nove načine uzgoja, branja i prodaje lisnatog povrća te mješovitih kultura.
Od 1982. godine razvio sam i održavao četiri vrta za komercijalni uzgoj povrća u četiri različita tipa tla: kamenito, ilovasto, bijela i obična glina. U 1980-ima moj je vrt prekrivao 3 hektara (30,000 m2) gredica bez prekopavanja i bio je manje intenzivan nego što je sadašnji vrt. Moje metode uzgoja primjenjive su na manje i veće površine.
Trenutno, održavam 1300 m2 komercijalnog vrta uz intenzivan uzgoj u Somersetu, jugozapadna Engleska.
Od ostalih aktivnosti kojima se bavim, tu je pisanje knjiga – 11 izdanih knjiga i uskoro još dvije, pisanje članaka za domaće vrtlarske časopise, te redovito objavljivanje na mom YouTube kanalu. Također, održavam predavanja i tečajeve u Engleskoj i izvan nje.
Životni put
Odrastao sam na farmi krava u Somersetu, ali uzgoj krava me nije privlačio. Srećom, roditelji su me hrabrili da potražim neko drugo zvanje. Ipak, nakon što sam diplomirao geografiju na sveučilištu u Cambridge-u, osjetio sam poziv prema zemlji, upravo to moj otac nije htio da se dogodi.
Zašto? Na Cambridge-u sam postao zainteresiran za nutricionizam, te sam postao vegetarijanac kada to nije bilo baš uobičajeno. Moja rastuća želja da uzgajam zdravu hranu bila je dodatno potaknuta zabrinutošću zbog smanjivanja nutritivne vrijednosti hrane, te sve veći udio toksičnih kemikalija u hrani. Živio sam u svijetu farmera i prepoznao sam trendove.
Pridružio sam se udruženju za tlo (Soil Association), prijatelji su me na to nagovorili te sam se javio na natječaj za posao na Hebridskom otočju u Škotskoj, gdje sam došao u 3. mjesecu 1981. Nakon prve godine u kojoj sam održavao vrtove hotela Argyll na otoku Iona, gdje je organski uzgojeno domaće povrće činilo važan dio jelovnika, odlučio sam da krenem sa komercijalnim uzgojem organskog povrća u starom voćnjaku na obiteljskoj farmi.
Prvi komercijalni vrt 1982. – 90.
U ranim osamdesetima ovo je bila marginalna stvar, kada su farmeri još bili poticani da se fokusiraju na količinu, uz sjećanja na ratne godine i nestašice hrane. Svijest o ekološkim problemima je bila veoma niska, malo je ljudi bilo zainteresirano za kupnju organski uzgojene hrane. Ipak, činilo mi se potrebnim, vidio sam povezanost između zdravlja tla, biljaka i ljudi.
Prvi rezultati sa oko 6,000 m2 organskog vrta bili su ohrabrujući. Moja majka je bila zabrinuta tko će kupiti to povrće, ali začudo, telefon je uvijek zvonio kada je povrće bilo spremno za branje (a majka je ljubazno odgovarala na pozive). Također, 1983. sam započeo sa prodajom paketa povrća (box scheme), vjerojatno prvi u zemlji, i te godine prodao samo 6 takvih kutija.
Tijekom sljedećih osam godina povećavao sam površinu na kojoj uzgajam povrće, prodavao sam ga u paketima ili na štandu, te isporučivao dućanima u Bristolu, Bathu i Londonu. Od proljeća do jeseni imao sam tri ili četiri pomagača. Neko vrijeme sam bio član udruženja uzgajivača, prodavali smo proizvode supermarketima, dok njihovi zahtjevi nisu postali neprihvatljivi.
Moja se zemlja nije prekopavala, osim inicijalnog kopanja kako bih započeo sa čistim tlom; u to vrijeme nisam znao za drugi način. Ali bio sam zadovoljan što imam vrt bez kopanja, kao i s kvalitetom organskog povrća.
Mala farma u Francuskoj 1992. – 97.
Dijagnosticiran mi je dijabetes 1. tipa i do 1990. sam bio spreman za nove avanture. Godinu sam ga dana držao pod kontrolom, iako sam na kraju bio prisiljen uzeti manje doze inzulina. Sve se mijenjalo: otac mi je preminuo i ostavio nasljeđe, pa sam pronašao jedan par koji mi je održavao imanje od 1991. do 1993. kada su postali roditelji.
Jedna je stvar vodila drugoj i 1992. sam proveo proljeće u formiranju komercijalnog vrta u najdubljim krajevima ruralne Zambije, dok me lokalne vlasti nisu optužile da krijumčarim smaragde, pa sam morao otići. Otišao sam u Keniju kako bih pomogao školi za organsko vrtlarstvo u Kitali, ali nedostajao mi je dom, a i obolio sam od malarije.
To me je uvjerilo kako je Europa moj dom, te sam sa svojom zaručnicom Susie uspostavio farmu površine 16 hektara očajnog zemljišta u Gascony-u, jugozapadna Francuska. Ovdje smo se vjenčali i zasnovali obitelj.
Zemlja je bila bijela glina, koju su mještani nazivali boulbene i smatrali veoma nepovoljnom za uzgoj hrane. Bilo im je smiješno što su “nadobudni” Englezi kupili ovo neproduktivno zemljište, ali i drago što barem nismo Parižani.. U međuvremenu, zemljište je dobro reagiralo na moje no-dig metode, na veliko iznenađenje ljudi na tržnici u Astaffort-u kada bih se pojavio sa predivnim povrćem.
Vodili smo uvelike neovisno gospodarstvo, uključujući i grožđe koje smo prerađivali u vino, te povrće koje smo prodavali na lokalnoj tržnici u Astaffort-u. S dvoje djece, pet godina kasnije odlučili smo se vratiti u Somerset gdje započinje novo poglavlje, s rođenjem još jednog sina, Edwarda, upravo na moj rođendan!
Povratak u Somerset na farmu Lower 1998. – 2012.
Obnovio sam neke staje na farmi Lower dok sam trenirao za kineziologa. Ovo je naizgled dobro napredovalo, do posljednjeg ispita kada su mi rekli da imam prljave nokte i ne mogu tako raditi s ljudima. Ipak, s novim spoznajama oko mikroorganizama u tlu, vidio sam nove potencijale u liječenju!
Zemlja me uvijek privlačila. Izobilje vlastitog povrća ponovno me navelo na prodaju povrtnih kutija u 2000. godini. Zemlja na farmi Lower bila je glina, a oko 1000 m2 zemljišta je bilo zbijeno uslijed teške mehanizacije koja se ovdje koristila prije nego sam ja počeo sa svojim gredicama bez kopanja (niža fotografija). Raširio sam kompost debljine oko 4cm preko ljepljive, teške gline i trebalo je oko jedne godine da se tlo oporavi, ali napredak je bio postojan. Već druge godine berba pastrnjaka je bila impresivna, i duljnom i veličinom.
Nove mogućnosti
Jedne večeri u ožujku 2003. godine Phil Butler iz Bill the Butcher u Brutonu (sada je to Spar) nagovorio me na prodaju vrećica miješane salate. To se tako dobro prodavalo, izvorno u njegovom dućanu a kasnije i u drugim dućanima i pub-ovima, da je ovo postalo glavni proizvod farme sa 4,000 m2 trajnih podignutih gredica, prošaranih brojnim voćkama.
Bio sam na fascinantnom putu otkrivanja kako uzgojiti najbolje salate za svaku sezonu. Moji su kupci uživali u mješavinama deset ili čak dvadeset različitih lisnatih salata u bilo koje doba, a sastav se neprestano mijenjao kako su se tijekom godine mijenjale temperatura i duljina dana. Također, razvijao sam nove metode branja zelene salate i drugih biljaka koristeći metodu Charlesa Dowdinga: #charlesdowdingmethod.
Homeacres 2012. –
Tada se pojavila velika prilika u vlažnoj 2012. godini: rastao sam se od Susie i srećom sam pronašao novi potencijalni vrt na imanju Homeacres, šest milja udaljen od farme Lower. U prvim koracima na imanju Homeeacres mnogo mi je pomogla partnerica Steph koja je komercijalna vrtlarica i kuharica, s bogatim znanjem pripremanja hrane.
Razvoj imanja Homeacres napredovao je veoma brzo, u šest mjeseci smo od zakorovljenog zemljišta došli do produktivnog vrta, bez ikakvog kopanja. To je zadivilo mnoge posjetitelje. Pogledajte mjesečne novosti sa fotografijama koje prikazuju ovaj proces transformacije, počevši s mojim prvim gredicama u prosincu 2012. godine.
Izvorno, imanje Homeacres sam namjeravao koristiti za edukaciju i pisanje, ali me Steph potaknula da ipak zasijemo razne povrtne kulture u hladno proljeće 2013. godine. Od kasnog travnja te prve godine već sam prodavao salatu i drugo povrće. Za vrijeme mojih dana “otvorenih vrata”, stotine posjetitelja biva privučeno izobiljem pametno organiziranih povrtnih gredica na imanju Homeacres, kao i cvijećem i voćkama.
Video zapisi
2013. godine imao sam ideju da snimim video o transformaciji koja se događala na imanju Homeacres, od polja prepunog korova do produktivnog vrta u samo 9 mjeseci. Nisam imao ideju hoće li to pobuditi ikakav interes ali moj YouTube kanal, uz spori početak, sada čini značajan dio onoga što ovdje radim. Video zapisi su predivan način kako doprijeti do milijuna ljudi diljem svijeta. Moj najpopularniji video, No dig with Charles Dowding, showing his fourth summer at Homeacres, ima preko 5 milijuna pregleda. Nastao je 2016. godine i stekao veliku popularnost.
Za sažetak kako započeti vrt bez kopanja, pogledajte ovaj video iz 2020.
Mnogo vam hvala na vašim knjigama, video zapisima i predavanjima. Oduševljena sam kako sada moj vrt izgleda i rađa, nakon što sam ga prekrila kompostom. Na moje veliko iznenađenje, imala sam zaista malo sitnog korova. Nedovoljno da bih ga uopće brojala, svakog tjedna, zato veliko Hvala!!!
Elizabeth White, Louisiana, e-mail 19/06/18
Sa sinom Edwardom napravili smo seriju video uradaka o vrtlarenju na manjoj površini nego što je moj vrt, počevši sa Malim vrtom, prikazanim na donjoj slici. To je vrt površine 25 m2 i u njemu raste 10-12 različitih vrsta povrća od 4. do 11. mjeseca; na ovom videu je prikazan u prosincu. Također, možete vidjeti koliko su se moji planovi mijenjali tijekom godine.
- Dobro je imati dobar plan, ali samo kao početnu točku.
Predavanja, članci
Rastući interes za moje vrtove i metode doveo je do brojnih članaka za razne časopise i predavanja, uključujući i one na RHS (Kraljevsko hortikulturalno društvo, op. prev.) u Tokyu. Mislim da su predavanja sjajan način da se ljudi informiraju i pruži im se jasan pregled, uz mogućnost da se odgovori i na neka pitanja ili vodi kraći razgovor.
Naš ‘No Dig’ događaj se brzo rasprodao i bio je ogroman uspjeh!
2018. je sjajno započela kada nam je prošli tjedan Charles Dowding održao prijateljski, informativan i nadahnjujući govor o metodama bez kopanja, što je napunilo dvoranu Hall Barn do posljednjeg mjesta! Reakcije sudionika su bile izvanredne, poput “Fantastičan govor i izuzetna hrana, zaista je vrijedilo vožnje od dva i pol sata” te “Iznad svih očekivanja!“.
Topla i srdačna zahvala Charlesu što je došao u Bleddfu, i hvala svim gostima što su došli kako bi ih Charles nadahnuo te s nama večerali. Nadamo se da ćemo čuti kako vaši vrtovi napreduju, te da ćemo održati još ovakvih događaja u budućnosti.
Časopis centra Bleddfa, JI Wales, siječanj 2018.
Knjige
Moja prva knjiga o uzgoju povrća objavljena je u ožujuku 2007., a druga o salatama u proljeće 2008.
Ove dvije knjige su se prodale u preko 50,000 kopija te zaradile ohrabrujuće kritike, a otad se redovito obnavljaju. Moja treća knjiga je Winter Vegetables (zimsko povrće, op. prev.) objavljena u proljeće 2011. godine u izdanju Green Books, a prati ju The Vegetable Course Book u izdanju Frances Lincoln. Ovaj rad, objavljen 2012. donosi više detalja kako započeti: malčiranje i popravljanje tla te čišćenje od korova, te vještine vrtlarenja bez kopanja. Kasnije je slijedio Vrtlarski dnevnik Charlesa Dowdinga koji je izlazio svakog mjeseca (Frances Lincoln).
Charlesu za njegov predivan savjet…..moja prva vrtlarska sezona u kojoj slijedim savjete iz knjiga i već doživljavam blagodati. Prije samo godinu dana moj je vrt bio prekriven s 2 metra visokim korovom, ali sam ga pobijedila i sada iz vrta hranim obitelj, a još nas mnogo toga očekuje!
Carrie odgovara na temu na forumu, 14/07/2018
U ožujku 2014. izdavač Green Books objavljuje Gardening Myths and Misconceptions (vrtlarski mitovi i zablude, op. prev.) koji se dotiče nekih kontradiktornih savjeta iz svijeta vrtlarstva. Namjena mu je bila da vrtlarima uštedi vrijeme ukazujući koji su sve poslovi nepotrebni. U 2015. slijedi How to Create a New Vegetable Garden (kako formirati novi vrt s povrćem, op. prev.) u izdanju Green Books.
Do 2016. godine shvatio sam da ima vrtlara koji žele znati više o vremenskom rasporedu, te sam dobio ideju da samostalno objavljujem Dnevnik, koji je također priručnik sa osnovnim savjetima i vremenskom rasporedu za uspješno vrtlarenje. Redovito se kupuje na mom sajtu, u dućanima i na Amazonu, isporučuje se u Chelsea Green u SAD-u, dok proces učenja samoizdavaštva pomalo napreduje. Dnevnik je 2019. godine u svom trećem izdanju.
Upravo sam kupio vaš Vrtlarski dnevnik, i sve što mogu reći je wow, tako nadahnjujuće, prepuno detaljnih informacija, briljantno. Da sam ga barem imao prije mnogo godina!!
Izradio sam nekoliko povišenih gredica, još ću ih napraviti, sada imam popriličnu hrpu komposta koji se razgrađuje iza graška i graha!!
Još jednom hvala na pozitivnim komentarima, prava ste inspiracija!
Philip Hirst, Irska, e-mail 23/07/2018.
U travnju 2017. godine izlazi No Dig Organic Home and Garden (organski dom i vrt bez kopanja, op. prev.), koji smo napisali Steph i ja. Prodaja je bila izvanredna. Knjiga je dva-u-jednom, sadrži 90000 riječi koje opisuju postupak proizvodnje, branja, čuvanja i konzumacije hrane. Kao dodatak, tu su i savjeti o pripravcima, cvijeću, hruhu i još štošta.
Iako profesionalno vrtlarim 45 godina, smatram ovu knjigu prosvjetljujućom, jednako provokativnom kao i praktičnom. Uvjeren sam da kada bi ovo bila prva knjiga na polici vrtlara početnika, bila bi jednako korisna i na pravi bi ga način uvela u svijet uzgoja života. Ona čini upravo ono što naslov i sugerira, i to čini vrlo jasno, duhovito i praktično.
Iako je entuzijast u svom načinu vrtlarenja, on nije fanatični ideolog nego čisti praktičar. Njegove su preporuke utemeljene na godinama praktičnog iskustva, temeljitom bilježenju, eksperimentiranju i promatranju, što je temelj svih njegovih savjeta. Charles je čovjek kojeg pokreće želja da pronađe najučinkovitiji i po okoliš najbezazleniji način za proizvodnju što je moguće više hrane na malom prostoru. Tada ju pretvara u vrijedne obroke uz pomoć svoje partnerice i suautorice Stephanie Hafferty.
Recenzija Jima Bucklanda iz West Dean Gardens, Sussex, za RHS The Garden p.93, studeni 2017.
Otada, samostalno sam izdao još dvije knjige te nastavio pisati i objavljivati Sjetveni kalendar. Postoji ogroman interes i za vrtlarenje bez kopanja, i za uspješniji uzgoj povrća. Ovo drugo je razlog zašto sam objavio Vještine uzgoja 2022. godine. Ovo je dostupno i kao knjiga i online tečaj, pogledajte u moj webshop.
Tri online tečaja su postali važan dio mog rada. Oni su fantastičan način da se objasne neki detalji i metode koje preporučam. Predavanje mogu ilustrirati riječima i video zapisima, uz mnogo fotografija koje prate predavanje.
Događaji
Često me konzultiraju prilikom formiranja, održavanja ili popravljanja vrtova s povrćem. Sa entuzijazmom se primaju mnoga predavanja koja držim u vrtlarskim klubovima, fundraising događajima, okupljanjima i književnim festivalima. Pogledajte stranicu sa događajima radi detalja. Može vam otvoriti pogled na nove mogućnosti, a fotografije iz mojih vrtova pokazuju kakvu ljepotu možete stvoriti uzgajajući povrće.