ZAŠTO SA SEDAMDESET GODINA POKREĆEM BLOG?

0
(0)

U lipnju 2020. godine bila je posljednja radio-emisija „SKALANADA – U potrazi za novom normalnosti“ koju smo čitavih deset godina radili novinar Radio Rijeke Saša Vuksan i ja. U tih deset godina govorili smo o temama koje su najavljivale situaciju u kojoj se sada nalazimo i kako bi se za nove okolnosti trebalo pripremati. Saša više ne radi na Radio Rijeci, a meni su s raznih strana počela dolaziti pitanja zašto je prestala emisija baš sada kada okolnosti postaju sve teže. 

Pripremanje emisija u redovitim intervalima čovjeku mojih godina sve teže pada, pa mi je laknulo odkako tu obavezu više nemam. S druge strane, znam da smo tek na ulazu razdoblja kriza i vidim da se s time vrlo loše nosimo. Pripadnik sam generacije koja je prouzročila današnje probleme djeci i mladima, pa zbog toga osjećam stanovitu obavezu da im se ispričam i da im, koliko mogu, pomognem da se lakše orijentiraju u razdoblju kriza. Dugogodišnji sam promatrač neodrživih pojava i mogu ih prepoznati i kada su zamaskirane blistavom retorikom i dobrim namjerama, a uz to posjedujem kompletnu arhivu transkripata emisija SKALANADE u kojima se puno govorilo o pojavama koje tek sada u potpunosti izlaze na vidjelo. Mislim da bi to dvoje mladima moglo biti od koristi da shvate da nisu nemoćni ni u sadašnjim okolnostima, ukoliko se čvrsto angažiraju oko STVARNIH prioriteta svoje generacije: Da zaustave planetarne i lokalne devastacije kako bi Zemlja ostala za ljudsku vrstu naseljiv planet; da počnu djelovati odmah kako bi uspjeli to postići unutar narednih deset godina; i da ne dopuste da ih bilo tko u međuvremenu uvuče u sukobe i ratove s bilo kime. Jer, uspjeti mogu samo surađujući sa svima, ili će svi biti gubitnici.

Mnogo je formalnih i neformalnih grupa po svijetu koji na tome već godinama rade, a otkako Covid 19 eksponencijalno raste, broj takvih grupa i intenzitet njihova djelovanja raste još i brže. U Hrvatskoj je sve više lokalnih tranzicijskih inicijativa. Postoji i Tranzicijsko središte za Hrvatsku u okviru udruge Hrvatska permakultura, a koje je dobro povezano s globalnom Tranzicijskom mrežom. U njihovom radu i ja povremeno sudjelujem.   

Dakle, stajat ću na TRANZICIJSKOJ OSMATRAČNICI, dojavljivati vam što se s nje vidi i davati vam na uvid transkripte onih emisija SKALANADE čiji su sadržaji još uvijek aktualni. Nadam se da će vam to moći biti od koristi u promišljanju vlastitih životnih usmjerenja i odluka, osobito mladima, u ovom vremenu nabijenom krizama.

Budite zdravi i uvijek svjesni stvarnih životnih prioriteta!

Je li ovo bilo korisno?

Dajte ocjenu 1-5 (trebate biti prijavljeni)!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sad nema ocjena! Budite prvi koji će dati ocjenu.

Zoran Skala

Zoran Skala

Zoran Skala je punih deset godina s novinarom Sašom Vuksanom na Radio Rijeci pripremao emisiju Skalanada – u potrazi za novom normalnosti. Cilj te emisije je bio da upozori javnost na brza pogoršanja prirodnih uvijeta na Zemlji, uzrokovanih ljudskim djelovanjem, koja sada ugrožavaju opstanak i ljudskoj vrsti. Primarni uzrok devastiranja planete je dominirajući gospodarski model koji traži stalni rast i koji bi trebalo napustiti što prije. Emisija je donosila primjere iz cijelog svijeta o održivim rješenjima iz praktično svih segmenata života ljudi, kao putokaz za tranziciju prema življenju bez fosilnih goriva, u skladu s prirodom i u uvjetima pravednosti prema svima. Po struci Zoran je diplomirani inženjer strojarstva. Radio je najprije kao projektant plinskih sustava, pa u petrokemiji, a u mirovinu je otišao kao prostorni planer za domenu održivosti. Završio je 72-satni tečaj permakulturnog dizajniranja i član je tranzicijske inicijative TIKO na Krku, kao i Tranzicijskog središta za Hrvatsku.

Odgovori